Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 18 november 2016

Vilken dialekt jamar din katt på? Det undersöker forskare!

Har du någon gång funderat på hur din katt låter? Om inte är det läge att vässa öronen. I ett nytt forskningsprojekt undersöker man hur katter och människor kommunicerar med varandra.

FOTO: Istock

Projektet heter Meowcis (Melody in humancat communications) och kommer att pågå under fem år.

Robert Eklund vid Linköping universitet är en av de medverkande forskarna. Han har tidigare undersökt läten hos lejon, geparder och tama katter. Nu ska han tillsammans med andra forskare studera språkmelodin hos cirka 30 katter med ägare, skriver SVT.

Katternas och deras ägare kommer från Östergötland, Stockholm och Skåne. Genom att filma olika vardagssituationer där de kommunicerar med varandra tror Robert Eklund att det kommer att visa sig att katter har dialekter.

– Det finns solklart olika melodier i dessa tre dialekter. Vi ska undersöka om det till exempel är ett större språkligt uppsving eller nedsving i kattens ”mjau” beronde på var de bor, säger han till SVT.

Dialekter hos djurarter har upptäckts tidigare. Till exempel har valar i Nordnorge sex olika dialekter.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen