Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 26 maj 2016

Vilken rörande historia: Älgkalven somnade i mitt knä

Den lilla älgkalven övergavs av sin mamma och föll utmattad ihop vid ett stall nära Eskilstuna. Erik Brodén, hans fru och barn räddade kalven och blev snabbt dess nya familj.

Musikern Erik Brodén, från Delsbo, var på Hagnesta gård utanför Eskilstuna som ägs av hans svärföräldrars, när det hände. En av tjejerna i häststallet ringde och larmade om att en liten älgkalv fallit ihop utanför mot en stallvägg.

Ingen älggko syntes i närheten och gården ligger utkanten av staden med trafiken på E-20 alldeles intill, så allt tydde på att kalven kommit från sin mamma.

Låg alldeles utmattad

– Jag och min fru Karin åkte dit direkt och såg den lilla kalven ligga alldeles utmattad. Vi började med att hälla vatten över mulen så att han skulle få i sig vätska. Vi var noga med att inte röra honom och ringde direkt till Järvzoo, för att fråga om råd, berättar Erik.

På Järvzoo där man specialiserat sig på vilda nordiska djur, tyckte man att det verkade otroligt att älgkon skulle hitta sin kalv i den röriga omgivningen, dessutom var det mitt på dagen då älgarna normalt sett inte förflyttar sig.

Matade med välling

Djurskötaren trodde att kalven skulle gå under om inte Erik och hans familj tog hand om den. Snabbt gav de sig iväg till en lantbutik och köpte lammstart, ett slags vällingpulver för flasklamm. Sedan matade de den motvilliga kalven med milt tvång, så att han skulle acceptera att äta ur nappflaskan.

– Han ville inte dricka alls först så vi masserade hans struphuvud för att han skulle svälja. Vi matade honom var tredje timme under två dygn, berättar Erik.

Kvicknade till

Redan dagen efter kvicknade kalven till så mycket att Erik och Karins 8-årga tvillingdöttrar Tyra och Brita överlyckliga kunde sätta på honom en fölgrimma och ta honom på en promenad. De döpte den pepparkaksbruna kalven till Brownie Brodén.

Snart blev kalven väldigt tillgiven familjen. När de lämnade honom i sin box i stallet skrek han så mycket att de fick gå in och sitta med honom ett tag till.

Älgkalven Brownie på promenad med tvillingarna Tyra och Brita.
Älgkalven Brownie på promenad med tvillingarna Tyra och Brita.

Eftersom både Erik och Karin är vana med djur och natur, visste de att de snabbt måste lämna iväg kalven. Man får inte ta hand ett vilt djur i mer än 48 timmar utan tillstånd. De ringde Järvzoo igen och frågade om djurparken kunde ta emot Brownie, och svaret blev ja.

Somnade i knät

– Som tur var skulle vi ändå till Hälsingland och i min gamla turnébuss kan man ta bort sätena längst bak. Det gjorde vi och la plast över golvet där Brownie skulle ligga. Men han satt mest i min frus knä och somnade där efter att han fått mat, berättar Erik.

Framme vid Järvzoo, i Järvsö, togs älgkalven emot av erfarna skötare för att placeras i en, egen lugn box i väntan på att acklimatisera sig. Om parken får tillstånd av Naturvårdsverket att behålla kalven kan den först få vara i ”klapparken” och möta barn i sommar. Sedan kanske Brownie kan placeras i någon annan djurpark så småningom.

Hjärtskärande avsked

Avskedet blev mycket svårare och mer känslofyllt än Erik hade kunnat ana, trots att tvillingdöttrarna inte var med.
– Det var hjärtskärande att höra hur Brownie skrek när vi stängde dörren och gick därifrån. Det var väldigt känslosamt, även om vi förstås visste att han var i mycket goda händer, berättar Erik.

Oväntad passagerare. Med denna bild väckte Erik Brodén stort gensvar på Facebook.
Oväntad passagerare. Med denna bild väckte Erik Brodén stort gensvar på Facebook.

Uppståndelsen har varit enorm. Både riks- och lokalmedia har gjort intervjuer.

Helt galet gensvar

Allt började med att Erik la upp bilden här ovanför på sin Facebook, fast han inte hade tänkt att offentliggöra historien.

Till bilden skrev han lite kryptiskt: Long story – don´t ask.

– Gensvaret blev helt galet stort, 600 likes på en gång och massa frågor från vänner och musikerkolleger i Sverige och utomlands. Ända borta i Chicago, berättar han.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen