Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 24 januari 2019

”Vinterfåglar inpå knuten” är igång

Det är dags för den årliga räkningen av vinterfåglar, och du kan vara med! Det enda du behöver är en fågelmatare och appen "Vinterfåglar inpå knuten". Kunskap om olika vinterfåglar får du på köpet.

 Intresset för fåglar är stort, uppåt en halv miljon svenskar matar fåglar varje vinter.
Intresset för fåglar är stort, uppåt en halv miljon svenskar matar fåglar varje vinter. FOTO: iStock

Evenemanget ”Vinterfåglar inpå knuten” är känt bland de flesta naturintresserade och engagerar privatpersoner över hela landet.

Fredagen den 25 januari till och med måndagen den 28 januari i år pågår den stora fågelräkningen. Data som samlas in är inte bara kuriosa för eget bruk utan bidrar också till fågelforskningen.

– Syftet är att följa utvecklingen hos våra vinterfåglar över hela landet. I och med att det nu är så många som deltar har vi till skillnad mot andra stora övervakningsprojekt täckning nästan in i minsta kommun, säger kampanjledaren Anders Wirdheim.

Bild av klimatförändringarna

Observationerna rapporteras till Sveriges ornitologiska förening, Birdlife Sverige, som studerar utvecklingen sedan starten 2006. Då registrerades 10 000 fågelmatningar – numera är det omkring 20 000 som deltar.

– Rent vetenskapligt är det intressant att se hur fåglarna reagerar på klimatförändringarna. Där ser vi ganska stora förändringar. Koltrasten, till exempel, har utvidgat sitt vinterområde och omfattar nästan hela norr. År 2006 var det få koltrastar norr om Sundsvall, säger Anders Wirdheim.

Enkel fågelmatning räcker

Det är inte särskilt komplicerat att vara med. En fågelmatning kan vara allt från en ambitiös fågelmatare med varierande innehåll, till en enstaka talgboll upphängd i en buske. Du behöver inte heller mata precis där du bor, utan kan anlägga en liten matning i någon skogsdunge i närheten och gå dit och titta då och då.

– Jag tycker man ska vara med dels för att bidra, men också för att få en trevlig stund. För många betyder det mycket att ha lite liv utanför fönstret, säger Anders Wirdheim.

Smidigt nog behöver du inte hålla koll hela tiden. Du räknar fåglar när du har tid helt enkelt.

Läs också: 5 fakta om talgoxen

Arter i appen

 I appen "Vinterfåglar inpå knuten" kan du både få information om de vanligaste arterna och räkna dina egna vinterfåglar.
I appen "Vinterfåglar inpå knuten" kan du både få information om de vanligaste arterna och räkna dina egna vinterfåglar. FOTO: Birdlife Sverige

Enklast är att ladda ner appen ”Vinterfåglar inpå knuten”. Den finns gratis för både iPhone och Android, även till surfplattor. Där får du anvisningar om hur du ska räkna, och via appen kan du skicka in dina rapporter direkt från telefonen. Här finns statistik att kika på, och har du varit med tidigare år kan du jämföra dina egna mätningar. Det går även bra att rapportera på webbsidan vinterfaglar.se.

I appen finns alla normalt förekommande arter på fågelborden runtom i Sverige. Till varje art finns bilder, artbeskrivningar och ofta också läten. Resultat från tidigare år visar att talgoxe, blåmes och pilfink ligger som etta, tvåa och trea på rapportlistan.

Läs också: Ugglor i Sverige – så känner du igen dem

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen