Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 16 december 2016

Visst vågar du mata fåglarna – så håller du dem friska

Du kan hjälpa många små fåglar i vinter genom att servera frön och andra godsaker. Visst kan några fåglar smitta varandra och bli sjuka. Men sköter du din matning gör den mycket mer nytta än skada!

Avstår du från att mata småfåglar på vintern för att du är rädd att de ska sprida sjukdomar till varandra? En klok tanke. Men faktum är att erfarna ornitologer bedömer att trots risken för smittspridning, så gör matning mer nytta än skada för fåglarna.

Dessutom finns flera knep för att göra din fågelmatning till en bra och säker plats för fåglarna att skaffa sig näring och energi i vinterkylan.

 1. En orsak till smittspridning är att många fåglar samlas på en begränsad plats. Ha därför gärna fler utfodringsplatser.
 2. Håll fågelmatare och fågelbad rena. Använd diskborste och diskmedel ett par gånger per vinter. Men gör det inte i köket!
 3. Använd helst matare där fåglarna inte kan sitta i maten. En del fåglar vill dock helst äta nedfallna frön på marken (t ex gråsiskor, grönsiskor och gulsparvar), så därför kan du gärna flytta matarna ibland och/eller sopa under dem.
 4. Vid tydliga sjukdomsutbrott bör du avbryta matningen några veckor.
 5. Risken för att salmonella ska smitta till människa är liten, men för din egen skull bör du tvätta händerna noga när du sysslat med fågelmatning.
 6. Detta kan drabba fåglarna:

  Sjuka fåglar upptäcks vanligen på att de sitter uppburrade och passiva. Tyvärr är det bara att låta dem vara och låta naturen ha sin gång. Ta inte hand om dem!

  Salmonella kan spridas om spillning hamnar bland maten. Fåglarna dör av inre inflammationer.

  Gulknopp ger fåglarna sår i mun, svalg och kräva. De får svårt att svälja och tappar frön som för smittan vidare. Smittan kan också spridas när de försöker dricka i fågelbad.

  Fågelkoppor ger vårtliknande utväxter särskilt kring näbb, ögon, ben och fötter. Smittar via direktkontakt och nedsmittat foder. Drabbar framför allt talgoxar och kråkfåglar.

  Salmonella kan i värsta fall spridas till människor, men de andra två sjukdomarna bedöms av Statens veterinärmedicinska anstalt inte innebära risker för människor.

  Fler tips för en bra matning:

  Fåglarna vill äta i trygghet. Hellre än att sätta ut en matare på en pinne mitt ute på en tom gräsmatta, bör du mata nära en buske eller något annat skydd. Då kan fåglarna snabbt sätta sig i säkerhet om en sparvhök dyker upp.

  Varför inte sätta ut din förbrukade julgran och hänga fågelmat i den tills våren kommer?

  Ge vatten. Även på vinterhalvåret behöver fåglarna vatten. Fyll ditt fågelbad varje dag med nytt vatten. Även om det fryser till, så hinner några dricka. Prova att lägga en tennisboll i vattnet, för att fördröja tillfrysningen.

  Vilken mat? Fettrik föda som solrosfrön, hampfrön, jordnötter och ister är bra. Men du kan prova det mesta, utan att vara rädd att fåglarna far illa. Det finns många osanna myter om fågelmatning!

  Läs mer om

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Missa inte vår webbshop

  Lär dig i din takt

  Upptäck nya platser med

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen