Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 19 juni 2018

Vita älgen Ferdinand är spårlöst försvunnen

Den vita älgen Ferdinand som nådde världsberömmelse tycks ha försvunnit spårlöst, mitt i uppmärksamheten kring en ny dokumentär.

FOTO: Bildbyrå

Den vita älgen historia aktualiserades när SVT nyligen sände en dokumentär av naturfilmaren Ulf Jonasson. Upptakten till berömmelsen var när älgen, som fått namnet Ferdinand, tidigare blev fotograferad av kommunalrådet i Eda, Hans Nilsson. Detta ledde till mängder av tillströmmande besökare som ville beskåda och fotografera älgen.

Läs också: Startade insamling till nödmat – för älgar

Beslutade om skyddsjakt

Efter att älgen i höstas stötte ihop med en person så beslutade polisen om skyddsjakt, vilket ledde till massprotester och mer än 15 000 namnunderskrifter på Skrivunder.se. Älgen tycktes då vara räddad, men nu är Ulf Jonasson oroad för att något allvarligt har hänt.

– Det är ett mysterium, säger Ulf Jonasson, till SVT Nyheter Värmland.

Sågs av 725 000 personer

När hans film Skogens vita konung visades på SVT i veckan sågs den av 725 000 personer och Jonasson säger sig ha fått många reaktioner och frågor om älgen. Han säger sig samtidigt vara orolig över att älgen inte har synts till.

Läs också: Se när Leif räddar älgen som kämpar för sitt liv

– Ingen har sett Ferdinand sedan i vintras, säger Ulf Jonasson.

Inte heller hans bekanta i Värmland har sett älgen.

– Ingen har skrivit något i sociala medier om den världsberömda nu nioåriga älgen. En del har hört av sig till mig och frågat om jag vet något om var Ferdinand är, säger han, till SVT.

Polisen avblåste skyddsjakten

Även om polisen avblåste skyddsjakten så skyddas inte en vit älg av gällande jaktlagstiftning. Jonasson vill inte spekulera i vad som kan ha hänt. Istället hänvisar han till slutet av sin film:

– Där säger jag; ”Hoppas vi ses igen” och det hoppas jag verkligen, säger Ulf Jonasson till tv-kanalen, dock utan att låta helt säker.

Dokumentären om den vita älgen kan ses på SVT Play.

Läs också: Ingen skyddsjakt på vita älgen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen