Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 21 april 2017

Brukskällans bryggeri - lokalt bryggeri blev ortens samlingsplats

Bäckefors i Bengtsfors kommun har fått en riktig samlingsplats. När den lokala bryggeripuben öppnar dörrarna samlas flera hundra personer varje gång.

Bild 1/3 FOTO: Privat.
Bild 2/3
Bild 3/3

I ett par år har det bryggts öl i Bäckefors och det har varit en mycket lokal prägel på försäljningen. Daniel Hedström, en av grundarna till bryggeriet, säger att verksamheten fungerat bra även om det är i liten skala. Efterfrågan på deras lokala öl är stor och det har det varit svårt att få ölen att räcka till.

Stor efterfrågan

– Det har varit en stor efterfrågan. I fjol fick inte ölställena här i närheten det de ville ha. Vår ambition är att finnas på ett ställe i varje ort häromkring Bäckefors, säger Daniel Hedström som driver bryggeriet tillsammans med Kenny Gustafsson.

Brukskällans bryggeri håller till i en smedja vid bruket i Bäckefors och flyttade dit när det blev för trångt att brygga öl hemma. I smedjan finns också utrymme för att ha öppet för allmänheten med jämna mellanrum. De pubkvällarna har blivit mycket populära och den gamla smedjan har börjat sjuda av liv på ett helt nytt sätt.

– Det brukar komma mellan 200 och 300 personer, det är riktigt kul, säger Daniel Hedström.

Hobbyn har vuxit till en lokal angelägenhet

Det som började som en hobby har blivit en angelägenhet för många som bor i Bäckefors i Bengtsfors kommun. Men inte bara där, det är även mer långväga gäster som gärna åker till bryggeripuben för att testa den lokala ölens smaker och umgås i bryggpuben. Förutom ölen som har varit uppskattad har den gamla smedjan blivit en efterlängtad samlingsplats i trakterna.

Den stora åtgången av öl på pubkvällar och på lokala krogar har gjort att det ännu inte har blivit någon satsning på Systembolaget för det lilla bryggeriet. Men kanske i framtiden?

– Vi har inga tankar på det just nu. Vi får fokusera på att få ut öl till de som vill ha den här i närheten, säger Hedström.

Framtida jobb

Kenny Gustafsson är en av två delägare i Brukskällans Bryggeri. Foto: Privat.
Kenny Gustafsson är en av två delägare i Brukskällans Bryggeri. Foto: Privat.

Han jobbar med bryggeriet tillsammans med Kenny Gustafsson, men båda har andra jobb också. De båda ölbryggarna känner dock att det finns utrymme för att sälja mer öl och på sikt hoppas de på att öka produktionen.

– Jag skulle gärna ha ett bryggverk på 500 liter eller 1000 liter, och kanske jobba bara med det här. Men vi driver båda egna företag och har familjer med småbarn, säger Hedström. Än så länge får det vänta.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen