Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
landkoll 19 februari 2017

Det lokala bryggeriet blev bygdens nya träffpunkt

När allt annat hade lagts ned valde Therese Karlsson att satsa på ett bryggeri - Torrskogs källarbryggeri. Nu har det blivit en ny samlingsplats i byn och gästerna trivs.

Konsumbussen slutade rulla för några år sedan. Bygdegården renoveras och dansbanan hålls öppen en gång om året. I dalsländska Torrskog är det i stället det lokala hantverksbryggeriet som blivit en naturlig samlingsplats.

De senaste tre-fyra åren har det startas många nya bryggerier i Sverige. Inte minst på landsbygden satsas det och mindre bryggerier har fått en bra respons på den lokala marknaden. Dessutom har de flesta haft möjlighet att sälja sina öl på närliggande Systembolagsbutiker.

Bygden fick en ny samlingsplats

Torrskogs Källarbryggeri i norra Dalsland är ett sådant exempel. Målet är att ha sina öl på Systembolaget under våren, och när bryggeriet fick tillstånd för att servera öl fick också bygden en helt ny samlingsplats.

– För mig var det viktigt att ha bryggeriet här i Torrskog. Det här här jag bor och det är här jag vill jobba, säger Therese Karlsson.

Efter en karriär som pedagog och inom lokalpolitiken sadlade hon om och blev bryggare.

– Jag bestämde mig faktiskt när jag badade badkar en kväll. Jag ville göra något nytt och vi har alltid tyckt om öl, berättar hon.

Bryggeriet Torrskogs källarbryggeri gör öl med tydlig lokal prägel. Foto: Ronny Karlsson.
Bryggeriet Torrskogs källarbryggeri gör öl med tydlig lokal prägel. Foto: Ronny Karlsson.

Servicen försvann – då startade Therese bryggeri

Tiden inom lokalpolitiken gav henne en bild av hur tufft det kan vara att driva en liten kommun framåt. Viljan finns förstås, men inte resurserna.

– Det blir färre och färre skattebetalare, då är det svårt att prioritera. Det finns inga pengar att satsa med, säger hon.

Bengtsfors kommun gick på några riktigt tunga smällar på arbetsmarknaden runt år 2000, när cirka 1500 jobb försvann på kort tid. Bland annat lades ett sågverk och delar av ett pappersbruk ned och det var inte lätt att hitta nya jobb. Tuffa tider med andra ord. Då minskade också folkmängden, även om den trenden faktisk har vänt de senaste åren.

– Det flyttar in barnfamiljer nu här i Torrskog också, det är jättekul. Det hände inte alls under ganska många år, säger Therese Karlsson.

Precis som på många andra mindre orter har flera servicefunktioner försvunnit. Skolor har lagts ned och den verksamheten har centraliserats. Den lokala matbutiken försvann redan på 1960-talet och den Konsumbuss som körde i området efter det är också borta. Det är 2,5 mil till centralorten Bengtsfors där det finns affärer och andra serviceinrättningar. När bygdegården dessutom renoveras och dansbanan bara är öppen någon kväll varje år, finns det inte många samlingsplatser kvar.

Förutom bryggeriet.

Bryggpuben i Torrskog har snabbt blivit en populär samlingsplats. Foto: Ronny Karlsson.
Bryggpuben i Torrskog har snabbt blivit en populär samlingsplats. Stefan Eliassonoch Magnus Östanlind gillar den lokala ölen. Foto: Ronny Karlsson.

Viktigt med den lokala anknytningen

Tillsammans med maken Tommy driver Therese Karlsson verksamheten i källaren på sitt bostadshus.  Efter en ganska tuff resa med ombyggnad av lokalen och jakt på olika tillstånd återstod också att lära sig brygga öl.

– Vi har inte bryggt öl, men vi fick bra hjälp av några hembryggare. Vår första öl döptes till Torrskog Pale Ale, det är viktigt med den lokala anknytningen, säger Therese Karlsson.

I dagsläget har bryggeriet tagit fram fyra olika öl som säljs på restauranger och pubar i trakten.

Ett provsmakningstillstånd gör att bryggeriet får ta emot gäster och servera 15 centiliter av varje öl utan att ha en restaurang. Dessutom går det att köpa med sig bryggeriets folköl hem. Två kvällar i månaden är det öppet och Torrskogsborna har ställt upp.

– De här kvällarna blir en marknadsföring av vår öl. Vi har inte gjort speciellt mycket marknadsföring annars, säger Therese Karlsson.

Bryggaren Therese Karlsson vill kunna erbjuda en plats för lokalinvånarna att träffas på och ha det trevligt en stund. Foto: Ronny Karlsson.
Bryggaren Therese Karlsson vill kunna erbjuda en plats för lokalinvånarna att träffas på och ha det trevligt en stund. Foto: Ronny Karlsson.

”Kul att vi fått en samlingsplats”

Den här kvällen är det cirka 20 personer som kommer och går, smakar av de fyra olika ölen och umgås.

– Vi bor på landsbygden för att vi trivs på landsbygden. Men visst är det kul att vi fått en samlingsplats. Det är viktigt och det är jättekul att det händer något nytt här, säger Jenny Östanlind.

Hon besöker bryggeripuben tillsammans med maken Magnus, som tycker om ölen men som också är ganska stolt över sitt hemmagjorda snus. Det blir en hel del skratt i takt med att de lokala ölen dricks upp.

– Det här är fjärde kvällen som vi har öppet, vi hoppas att vi ska få till en samhörighet, säger Therese Karlsson medan hon serverar nästa glas.

Magnus och Jenny Östanlind trivs med att bo på landsbygden, men uppskattar samtidigt när det händer nya saker. Foto: Ronny Karlsson.
Magnus och Jenny Östanlind trivs med att bo på landsbygden, men uppskattar samtidigt när det händer nya saker. Foto: Ronny Karlsson.

Stolt över det lokala ölet

En annan av gästerna är Pontus Karlsson. Han gillar bryggeriet och den känslan det skapar. Han tycker att ölen smakar bra och att det betyder mycket när en sådan här satsning görs.

– Det är lite speciellt att ha ett bryggeri här. Om en kompis köper en öl från Torrskog när vi är ute så blir jag stolt, säger han.

Om pubkvällarna fortsätter att vara välbesökta, har paret Karlsson lite nya planer för sommaren.

– Då kommer det en hel del turister, vi har pratat om att ha öppet hela juli. Men vi ska känna av lite först under våren, säger hon.

Men att det lilla lokala bryggeriet ska förbli både litet och lokalt råder det ingen tvekan om.

– Vi har inga tankar på att expandera. Vi har inte sådana ambitioner, det här ska vara litet och genuint, avslutar Karlsson.

Fakta Torrskog

 1. Torrskog är en socken i Bengtsfors kommun. Uppskattningsvis finns 250 hushåll i Torrskog socken.
 2. Bengtsfors kommun ligger i norra Dalsland och hade 9870 invånare i november 2016. Det var en ökning med 265 personer sedan november 2015.
 3. Bengtsfors blev en köping 1926, och det var vid kommunreformen 1971 som Bengtsfors kommun bildades.
 4. Fram till 1998 hörde Bengtsfors kommun till Älvsborgs län.
 5. Kommunen styrs politiskt av socialdemokraterna tillsammans med miljöpartiet och liberalerna.
 6. Sammanlagt 399 sjöar täcker cirka 17 procent av ytan i kommunen.
 7. Relaterade artiklar

  Lands Nyhetsbrev

  Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

  Missa inga nyheter
  Gratis

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


  Läs fler artiklar från Land.se

  Till toppen