Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 5 maj 2017

Jämtlands bryggeri – på väg mot nya framgångar

Jämtlands bryggeri är ett av föregångsbryggerierna i den svenska ölboomen och det har man en engelsman att tacka för. Men ölpionjären David Jones var inte helt såld på Jämtland när han kom dit första gången...

FOTO: Privat

Det var 1996 som David Jones för första gången stiftade bekantskap med Jämtland. Och det var faktiskt inte kärlek vid första ögonkastet.

– Först gillade jag det inte, jag undrade var jag hade hamnat. Men efter ett tag älskade jag allt, berättar han.

Bryggeriet i den jämtländska orten Pilgrimstad behövde en ny ansvarig och man hade fått tips om David Jones. Engelsmannen jobbade då på ett bryggeri i Oslo och det var annorlunda att komma till en ort med cirka 400 invånare.

– Det var en omställning. Men det är otroligt vackert här och jag anpassade mig ganska snabbt. Nu vill jag inte vara utan det, säger han.

Jämtlands bryggeri ett av de första nya bryggerierna

I slutet av 1990-talet fanns det bara några få bryggerier i Sverige, och Jämtland positionerade sig snabbt som ett av de allra bästa.

Men det låg en hel del jobb bakom det.

– Från början gjordes bara en öl som hette President. Men den var faktiskt inte så bra. Jag föreslog att vi skulle ändra på den och även börja att brygga lite nya öl, säger Jones.

Utvecklingen av nya öl betydde mycket för bryggeriet. Den ljusa lagern Hell och den mörka lagern Heaven blev stora succéer och allt fler svenskar fick upp ögonen för Jämtlands Bryggeri. De båda ölen skapades i samarbete med Stockholmsbarerna Akkurat och Oliver Twist, och på så sätt började Jämtland att synas även i huvudstaden

– Vi tyckte att det var  lite roligt att Hell var en ljus och Heaven en mörk, minns han.

Prisade på ölfestivaler

På Stockholm Beer & Whisky Festival gjorde man succé varje år runt millennieskiftet. Där tävlades det i olika ölklasser och frågan var egentligen bara hur många medaljer som skulle gå till David Jones och hans kollegor.

– Ett år tog vi hem guld, silver och brons i klassen för bästa svenska öl. Vi gjorde bra öl och var på rätt plats vid rätt tillfälle, säger han om framgångarna.

Jones fortsatte på bryggeriet fram till 2013, då han vände hem till England. I några år jobbade han på bryggeriet Redwell i Norwich.

– Men jag saknade Sverige och Jämtland. Dessutom har jag en dotter här och hon växer upp snabbt. Jag ville finnas där för henne och när Jämtlands sökte folk var det ingen tvekan.

Enorm ökning av bryggerier

Han tog kontakt med bryggeriets vd Anders Thelenius, som givetvis var intresserad. Nu har han varit på bryggeriet i någon månad och efter att ha lärt sig några av de nya maskinerna i bryggeriet är det meningen att han ska brygga öl igen.

– Jag har lärt mig en hel del om andra humlesorter de senaste åren. Jag gillar hur vi diskuterar om olika nya öl här på bryggeriet och det kanske kan bli en del nyheter, säger Jones.

Under åren som gått har konkurrensen förändrats enormt i Sverige. 90-talets runt tio svenska bryggerier har blivit uppemot 300. Men David Jones tror att Jämtlands Bryggeri kan fortsätta att utvecklas.

– Framtiden är ljus för det här bryggeriet. Jag är jätteglad att återigen få vara en del av det här gänget, säger han.

Bra att veta om Pilgrimstad

 1. Pilgrimstad är en tätort i Bräcke kommun i Jämtland.
 2. Invånarantalet i Pilgrimstad är cirka 400 och i Bräcke kommun cirka 6 500.
 3. Ortsnamnet kommer från de pilgrimer som stannade och drack av det rena vattnet på sin väg till Olav den heliges grav i Trondheim. Oav den heliga var kung i Norge 1015-1028 och är landets nationalhelgon.
 4. Tätorten Pilgrimstad växte fram i samband med att ett sågverk startades på platsen 1905.
 5. Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Lands Nyhetsbrev

  Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

  Missa inga nyheter
  Gratis

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


  Läs fler artiklar från Land.se

  Till toppen