Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 22 juni 2016

10 lekar som lyfter midsommarfesten

Rivstarta midsommarfesten med ett gäng roliga lekar – ju tramsigare desto bättre. Här är tio förslag som garanterat sätter fart på gästerna!

Bild 1/3 FOTO: Istock
Bild 2/3
Bild 3/3

1. Skottkärrerace

Det par som snabbast tar sig från punkt A till punkt B och tillbaka igen vinner. Den ena deltagaren sätter sig i en skottkärra och den andra kör. Leken får en extra dimension om personen i skottkärran bär hörselskydd och föraren ögonbindel. Passageraren ska hjälpa föraren att navigera!

2. Kottkastning

Leken går ut på att försöka kasta en kotte så långt som möjligt – med tårna. Tävla i lag eller enskilt.

3. Frozen t-shirt

Den här leken kräver lite framförhållning: blöt ner några t-shirtar, lägg dem i plastpåsar och frys in några timmar. När det är lekdags, låt deltagarna försöka tina upp och få på sig varsin t-shirt så snabbt som möjligt.

4. Irländsk julafton

En riktig klassiker! Slå ner två käppar, cirka en och en halv meter långa, i backen bredvid varandra. Dela in gästerna i två lag och dra upp en startlinje 20-30 meter från käpparna. En deltagare från varje lag springer fram till en käpp, håller änden av den mot pannan springer tio varv runt den. Sedan blir det en ostadig färd tillbaka till startlinjen där nästa deltagare tar vid.

5. Fylla hinken

Till den här leken behövs simfötter, vatten, tre tiolitershinkar och en mindre hink (till exempel en sandlådehink). Funkar bäst en varm dag och passar gäster som inte är så rädda om frisyren och festmakeupen… Rigga genom att placera två vattenfyllda hinkar vid starten och en tom vid målet.

Leken går till så här: Två lag tävlar mot varandra, ett i taget. Deltagare nummer ett tar på sig simfötterna, fyller den lilla hinken med vatten, går med den på huvudet (det är okej att hålla i) till den tomma hinken och tömmer vattnet i den. Snabbt tillbaka till start och lämna över till nästa deltagare. Allt sker under tidtagning. När den stora hinken är full är det nästa lags tur. Snabbaste laget vinner.

6. Säckhoppning

En gammal goding som hängt med sedan 1700-talet. Två lag tävlar mot varandra genom att hoppa i en säck från punkt A till punkt B och tillbaka där nästa tävlande tar vid. En säckfri variant är att låta deltagarna springa på tre armar och ben (ett ben eller en arm måste ständigt vara i luften).

7. Pingpong-shake

Förbered så här: Samla på dig ett gäng tomma mjölkkartonger eller liknande. Förslut öppningen med tejp och skär ut ett ovalt hål på ena långsidan, cirka 10*6 centimeter. Gör sedan ett hål på varje kortsida och dra ett drygt meterlångt snöre igenom. Fyll varje kartong med åtta pingpongbollar.

Lek så här: Knyt fast en låda runt midjan på varje gäst. Lådan ska sitta vila på rumpan. Sätt på musik. Nu gäller det att skaka loss! Den som först lyckas få ut alla sina bollar ur lådan vinner. Att hjälpa till med händerna är förstås fusk.

8. Fiska äpplen

Fyll en stor balja med vatten och lägg i några äpplen. Den som först lyckas ta ett äpple med munnen och utan att använda händerna vinner. En variant på leken är att hänga sockermunkar på ett snöre. Här gäller det att äta upp munken så snabbt och med så lite spill som möjligt.

9. Fruktstafett

Ställ upp i två led. Den som står längst fram får en valfri frukt som ska hållas fast mellan hakan och bröstet. När leken börjar ska frukten lämnas över till nästa person i ledet, från haka till haka så att säga. Fortsätt så tills frukten når den som står sist. Skulle någon tappa frukten måste man börja om från början. Snabbast lag vinner.

10. Nyfiken i en strut

Rulla ihop ett A3-papper till en stor strut och häfta fast ett gummiband eller liknande så att den går att trä över ansiktet på de tävlande. Släng ut en liten boll på gräsmattan. Den som först hittar bollen vinner.

Relaterade artiklar

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen