Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 4 december 2015

10 smarta sätt att använda vaselin

Slipp gnisslande gångjärn, hårfärg i pannan och fläckar på kläder och möbler. Vaselin kan användas till mer än du tror.

Bild 1/4
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

1. Stearinstopp

land_artikel-ljusstake

Smörj in de delar av ljushållaren i ljusstaken där det brukar rinna och fastna stearin med lite vaselin. Då blir det lätt att sedan pilla bort det stelnade stearinet.

land_artikel_ladersko

Vaselin funkar fint som skoputs, eller för att hålla skinnjackan och skinnväskan fina. Lägg på, låt verka en liten stund och torka bort överflödet.

3. Slut på gnisslet

land_artikel_gangjarn

Gnälliga gångjärn på fönster och dörrar blir tysta och smidiga igen om du smörjer in dem med en klick vaselin. Använd en liten pensel för att komma åt ordentligt.

4. Få av ringen

land_artiekl_ring

Ringar som fastnat på fingret glider lättare av om du smörjer in det med vaselin.

5. I stället för målartejp

land_artikel_mala

Om du ska måla om en byrå, några skåpluckor eller liknande kan du köra en latvariant för att inte färgen ska fastna på knoppar och beslag. I stället för att tejpa eller skruva loss, kleta in dem med vaselin innan du börjar måla. När färgen har torkat är det lätt att torka bort vaselinet och oönskad färg från knopparna/beslagen.

6. Fläckfritt trä

land_artikel_flack_bord

Ringar efter blöta glas på träbordet kan åtgärdas med hjälp av vaselin. Lägg på ett lager av salvan på fläckarna och låt verka minst över natten. Torka därefter bort med en trasa.

7. Mot hårfärgsfläckar

land_artikel_harfarg

Brukar du färga ditt hår själv? Smörj vaselin runt hårfästet innan du lägger på färgen så slipper du den där osnygga skuggan av hårfärg som annars lätt blir kvar på huden.

8. Smidig dragkedja

land_artikel_dragkedja

Ett trögt blixtlås kan smörjas med lite vaselin, då går det lättare att öppna och stänga.

9. Limma topparna

land_artikel_blankt_har

Inte hunnit till frissan på ett tag? Slitna hårtoppar lagar du tillfälligt med en gnutta vaselin. Applicera en liten mängd på den nedersta centimetern av hårstråna så ser de friskare ut.

10. Sminkfritt

land_artikel_smink

Det kan vara svårt att få bort sminkfläckar från servetter, handdukar eller klädesplagg. Prova att dutta på en liten klick vaselin på fläckarna med en trasa en kvart innan du lägger in det som ska tvättas i maskinen. Vaselinet kan hjälpa till att lösa upp sminket så att det lättare försvinner.

Gilla Fixat på Facebook så får du fler tips som det här i ditt flöde.

Relaterade artiklar

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen