Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Fixat 10 augusti 2021

12 smarta idéer - därför behöver du bivax hemma

Bivax är oumbärligt, räddaren i nöden. Här får du veta varför och får tips på 12 saker du kan göra med bivax.

 Bivax är början till mycket gott hemma. Ha alltid lite i beredskap.
Bivax är början till mycket gott hemma. Ha alltid lite i beredskap. FOTO: Istock

1. Läppsalva

Cerat med mineraloljor gör ofta läpparna fnasiga med tiden. Gör i stället ett eget med bivax och en ätbar olja, till exempel mandelolja. En blandning med 30 procent bivax och 70 procent olja smälts samman. Tillsätt doft om du vill. Fyll på hylsor eller i små burkar.

 Salva av bivax, ett roligt hemmapyssel.
Salva av bivax, ett roligt hemmapyssel. FOTO: TT

2. Bivaxsalva

Bivax och olja med en högre halt av just oljan ger en skyddande salva. Om du vill kan du göra salvan med en infusion av örter, till exempel groblad, eller lägga till en doft du gillar. Här hittar du recept på bivaxsalva med kåda.

 Tyg eller papper som mättats med bivax håller maten fräsch.
Tyg eller papper som mättats med bivax håller maten fräsch. FOTO: TT

3. Bivaxdukar

Gör egna bivaxdukar att slå in mat med, ett smart alternativ till plast i kylskåpet och på utflykten. Allt som behövs är bomullstyg och bivax. Här finns beskrivning på hur du gör bivaxdukar.

 Ljus av bivax kan rullas, gjutas eller stöpas.
Ljus av bivax kan rullas, gjutas eller stöpas. FOTO: TT

4. Ljus av bivax

Gjut ljus eller stöp ljus av bivax. De doftar underbart av honung. När ett ljus av bivax direkt från en biodlares kupa brinner kan det knäppa lite. Det är små pollenkorn som smäller till i hettan, som popcorn i miniatyr.

 Bivax är oumbärligt när du syr för hand, särskiltnär materialen är tjocka.
Bivax är oumbärligt när du syr för hand, särskiltnär materialen är tjocka. FOTO: TT

5. Trådhjälp för handsöm

En bit bivax är oumbärlig när du syr för hand. Dra tråden öve bivaxet några gånger så glider den lättare genom tyget och tråden trasslar inte så lätt.

 Möbelpolish av bivax skyddar trä naturnära.
Möbelpolish av bivax skyddar trä naturnära. FOTO: TT Art

6. Möbelpolish

En mix av ätbar olja och bivax kan användas för att impregnera träbestick och skärbrädor i köket. Använd samma recept som till bisalvan. Vill du ha en lyxigare bivaxpolish för fina möbler blandas den av bivax, terpentin och tvål. Här hittar du recept på fin möbelpolish.

7. Ge bättre glid

Bivax kan ge skjuts åt mycket. Gnugga en bit på överkanten av en kärvande byrålåda, på ett segt blixtlås eller på insidan av en snöskyffel som vägrar släppa snön.

8. Stormsäkra tändstickor

Smält bivax i vattenbad och lägg tändstickor i vaxet. Fiska upp och låt torka. Stickorna håller sig torra även om du blir dyngsur på utflykten. Vaxet hjälper också till att göra lågan stadigare när stickan tänds.

9. Eldstartare

BIvax tillsammans med något brännbart blir effektiva eldstartare. Du kan blanda smält bivax med sågspån eller doppa något brännbart i vaxet och låta det stelna. Testa med torra kottar, kartongbitar eller pappersbitar.

 Lite bivax på spikarna gör spikningen lättare.
Lite bivax på spikarna gör spikningen lättare. FOTO: TT

10. För lättare spikjobb

Om det är knepigt att slå i spik så att inte virket spricker kan du först dänga till spiken på udden med hammaren, sedan täcka den med smält bivax. Udden blir lite stjärnformad av slaget och vaxet ger glid genom virket.

 Satsa på vaxbatik till påsk. Roligt och vackert.
Satsa på vaxbatik till påsk. Roligt och vackert. FOTO: TT

11. Vax för batik

Rent bivax går att använda för batik på tyg även om den bästa kombinationen sägs vara hälften bivax och hälften paraffin. Batikfärgning av ägg görs bara med bivax. Mönstret ritas med smält vax, äggen doppas i kall färg och när färgen torkat värms äggen över en låga och vaxet torkas bort.

12. Gör din egen fasta parfym

Bivax, olja och din egen mix av eteriska oljor blir en fast parfym då är ensam om. Här är recept på fast parfym.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen