Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 1 december 2015

5 tips mot igenfrysta billås

Låssprej är inte dumt om det bildats is i billåset. Men har du ingen sprej eller om den råkar ligga inlåst i handskfacket, då finns andra bra knep.

FOTO: Mostphotos

1. Handsprit

Handsprit och antibakteriell gel har hög alkoholhalt, ofta minst 60 procent, och kan smälta isen i låset. Applicera lite av spriten eller gelen på nyckeln och tryck försiktigt in i låset. Vicka, fortfarande försiktigt, på nyckeln en stund och se om det hjälper. Du kan dra ut nyckeln och lägga på mer ifall det inte funkar. Du kan också spreja lite handsprit direkt på låset om du har en sprejflaska

Läs också: Förbered huset inför vintern – 14 tips

2. Vaselin

Doppa nyckeln i vaselin, lirka in den i låset och se om du kan rucka tillräckligt på den för att sprida lite av vaselinet inuti låset. Du kan behöva upprepa några gånger, vänta ett par minuter mellan varje. Vaselinet har förresten även förebyggande effekt på isbildning. Risken för att bildörren fryser fast minskar också om du smörjer ett tunt lager vaselin på gummilisten som tätar dörren.

3. Hårtork

Hårtorkstricket kräver även tillgång till en förlängningssladd. Ställ värmen så högt det bara går på torken och blås på tills låset tinat.

Läs också: Test: Håll dig varm med rätt vinterstövel

4. Tändare

Elda för all del inte direkt på låset, men prova att försiktigt värma själva nyckeln (akta eventuell plast på nyckeln, handskar och fingertoppar). Med lite tur kan den varma nyckeln smälta isen i låset. Prova flera gånger vid behov. Här är det också på sin plats att påminna om att det är olämpligt att använda tändare om det finns risk för rester av exempelvis handsprit eller låssprej på nyckeln.

Läs också: Så lyser du upp din trädgård – bästa tipsen!

5. Tumme

Är du välsignad med varma händer och helst stora tummar kan du försöka tina billåset med hjälp av dem. Tryck tummen mot låset en liten stund så att det tinar tillräckligt för att du ska få in nyckeln.

Obs! Det förekommer en del tips om kokhett vatten och vinägerblandningar för att få upp frysta lås. Men vatten, hur varmt det än är, fryser snabbt och riskerar att göra situationen värre. Vinäger är en syra och kan skada lacken på bilen.

Gilla Fixat på Facebook så får du fler tips som det här i ditt flöde.

Relaterade artiklar

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen