Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Fixat 10 september 2020

Bygg en torkställning av pinnar

Röjda pinnar, skruv och en eftermiddag. Mer behövs inte för att göra en rustik torkställning.

 En rishög blir en ställning att hänga tvätt på. Kul att göra och snudd på gratis.
En rishög blir en ställning att hänga tvätt på. Kul att göra och snudd på gratis.

Att röja sly och småträd blir mycket roligare så här. Nyss huggna småstammar av lövträd skalas och skruvas ihop till en rolig ställning att hänga tvätten på.

Just de här är byggda av slanor från rangliga frösådda lönnar som hamnat på fel plats och sågats ner.

Jo visst, de savar och är kladdiga medan man bygger men det torkar snabbt.

De första dagarna kan trävirket bli prickigt och smutsigt. Skura av och torka med diskmedelsvatten eller såpa. Med tiden blir sedan ställningen stiligt grå. Blir den smutsig igen är det bara att såptorka en gång till.

Läs också: Virka en flätad babyfilt

Så bygger du torkställningen

 Här kan tvätten torka eller kläder hängas på vädring. Fälls ihop mot en vägg när den inte behövs.
Här kan tvätten torka eller kläder hängas på vädring. Fälls ihop mot en vägg när den inte behövs. FOTO: Kristina Bäckström

Material du behöver:

  • Små stammar av lövträd. De som används till benen behöver vara tjockare, cirka 4 centimeter i diameter i basen.
  • Trallskruv och skruvdragare.
  • Litet borr att förborra med, cirka 2,5 mm samt ett grövre borr att försänka skruvskallarna med och skruva fast sexkantskruvarna med.
  • Två långa sexkantskruvar med mutter. 8-10 mm och så långa att de räcker att foga ihop bendelarna med. Anpassa efter virkets tjocklek.
  • Hampasnöre att knyta med.

Så bygger du torkställningen

1. Börja med att skala bort barken på pinnarna, är de färska går det lätt. Ta också bort kvistar och ojämnheter så gott det går.

2. Välj fyra stadiga och raka stammar till ben. Om de är längre än 170 centimeter blir ställningen hög nog för att torka lakan på.

 Två stadiga slanor sätts ihop med sexkantskruv så att det blir som ett gångjärn.
Två stadiga slanor sätts ihop med sexkantskruv så att det blir som ett gångjärn. FOTO: Kristina Bäckström

3. Borra och sätt ihop benen två och två i övre delen med sexkantskruv och mutter. Det här blir som ett gångjärn så att ställningen kan fällas ihop och ställas undan när den inte behövs.

4. Lägg benparen på marken och skruva fast smalare stammar mellan dem. En i nederkant, en upptill och en i mitten till att börja med. Skruva fast på den ena sidan först och tänk på att placera de horisontella slanorna så att de inte hindrar när ställningen fälls upp och ner. OBS! Förborra alltid! Det färska virket spricker annars. Att byta till ett tjockare borr och försänka skruvskallen lite gör också bygget stadigare.

5. Vänd på allt och skruva fast horisontella stammar även på andra sidan. Dubbelkolla att inget är i vägen när den fälls upp och ner.

 Tvärstagen hindrar bygget från att vika sig i sidled.
Tvärstagen hindrar bygget från att vika sig i sidled. FOTO: Kristina Bäckström

6. Ställ upp ställningen. Nu vinglar den säkert i sidled. Säkra genom att skruva fast korta tvärstag mellan benen och de nedersta horisontella stammarna. Det låser allt.

7. Knyt hampasnören som stopp mellan de utfällda benen så att de inte kan vikas isär för mycket. Komplettera sedan bygget med hampasnören och fler grenar att hänga tvätt på.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen