Celia gav gamla bildens plagg liv igen: ”Kunde inte sluta titta på strumporna”
Det är som om de kan se oss, mer än 100 år senare, precis som vi kan se dem. Celia Dackenberg sögs in i bilden på familjen från Vilhelmina och fastnade för lilla Vanjas randiga strumpor. Resultatet blev en hel bok med många varma, stickade minnen.
Den kringcyklande fotografen har ställt upp kameran framför familjen Bergmans hus i byn Tresund norr om Vilhelmina. Daniel Petter och Maria Bergman har sett till att alla barnen som är hemma just då har på sig sina finaste kläder. Flickorna har små buketter i händerna och man kan tydligt se att den lille pojken längst ner till vänster har svårt att hålla sig still.
Det är högtidligt att få ett porträtt taget och alla ska titta rakt fram under den långa exponeringstiden.
När Celia Dackenberg såg bilden första gången var hon fast.
– Jag kunde inte sluta titta på de där randiga strumporna, berättar Celia.
Det blir rätt ofta så, att hon ser saker andra inte ser. Celia Dackenberg har jobbat som redaktör på tidskriften Hemslöjden, hon har fördjupat sig i gamla vävnader från Västerbotten, skrivit böcker om historiska koftor och gjort mönster på plagg man kan se på illustrationerna i klassiska sagoböcker.
– Det har gjort att jag fått ett annat sätt att se på gamla bilder. Jag är en sticknörd. När jag ser en bild blir det stickade min utgångspunkt, något som drar min blick till sig och gör att jag vill ta reda på mer.
Läs också: Sticka en tuff liten blåmes – sötaste pysslet!
Minnesvärda plagg
Celias senaste bok Lånat, sparat, ärvt och nytt innehåller stickbeskrivningar för barn och tar avstamp i det fantastiska familjeporträttet på familjen Bergman.
Det togs av en fotograf från trakten hösten 1910 och idag har Celia Dackenberg översatt kläderna lilla Vanja har på sig till nya plagg man kan sticka till ett litet barn i vår tid.
Strumporna med sina grafiska ränder finns med, en liten vit spetskrage i bomull också tillsammans med en fin, stickad koltklänning efter gammal förebild.
I boken finns också en fantastisk, stickad tröja med mönster inspirerat från ett vävt fälltäcke. De som växt upp i Västerbotten känner säkert igen ylletyget med sitt stiliga tärningsmönster.
– De vävda tygerna var jätteviktiga. Det kan man se även på bilden av familjen Bergman. Både mamma och lilla Vanja har klänningar i samma grova tyg.
I Celias nya version har tärningsmönstret hamnat på ärmarna till en rak tröja i gammaldags snitt.
Nygammalt och sparsamt
Men det slutar inte där. Celia har fyllt boken med andra stickade barnplagg som får oss att nicka och humma igenkännande.
Här finns fiskartröjan med sina mönster av prickar och streck, bandykoftan och mameluckerna i ull.
Och dessutom, det första Celia stickade själv. Hon valde ett par vantar stickade på två stickor ur den klassiska boken Vi syr, Vi stickar, Vi virkar utgiven av den statliga byrån Aktiv Hushållning.
Byrån startades på 1940-talet för att inspirera hushållen till sparsamhet under krigsåren och i boken kan Celia konstatera att sparsamheten har fått ett nytt syfte.
– Stickningen är ett av många bevis på att man kan klara sig utan att köpa allt man behöver. Dessutom utan att nöta mer än nödvändigt på vårt enda och gemensamma jordklot.
Läs också: Sticka Celia Dackenbergs gamla tiders krage
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.