Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 11 maj 2016

Därför ska du göra din egen ekologiska hudvård!

Hur gör man ekologisk deodorant, läppcerat och body butter? Organic Makers grundare delar med sig av sina tre mest populära recept – som du kan göra själv!

Bild 1/6
Bild 2/6
Bild 3/6
Bild 4/6
Bild 5/6
Bild 6/6

Det är inte bara ekologiskt, det gör dessutom under för din hud. Med hjälp av rätt ingredienser, recept och verktyg kan man göra sina egna salvor, läppcerat och deodoranter hemma – helt ekologiskt.

Josefin Kvist startade företaget Organic Makers tillsammans med sin sambo Daniel Carlsson för omkring två år sedan. De säljer redskap, utrustning och ekologiska råvaror för dig som vill tillverka din egen hudvård.

– Jag gillar att jämföra vår affärsidé med mat. Det kan vara billigare att köpa en färdiglagad fiskgratäng i butik än att göra en själv. Men den du lagar själv är betydligt godare och så mycket bättre. Den kan bli helt utan tillsatser och du får välja själv hur du ska göra den, säger Josefin.

– Folk är allt mer intresserade av göra-det-själv-tips. De vanliga hudvårdsprodukterna som man köper i affären har ofta långa listor med namn på konstiga kemikalier. Idag vill man kunna förstå en produkt, se vad den innehåller och veta hur man kan göra den själv, fortsätter Josefin.

Särskilt populära är deras recept på ekologisk deodorant, body butter och läppbalsam. Nu bjuder hon Lands läsare på de bästa recepten. Men skickar med en varning:

– Visst finns det risker med att experimentera själv. Man ska tänka på att inte överkonsumera etiriska oljor, de är väldigt koncentrerade och för mycket kan ge allergiska reaktioner.

Och precis som mat har hudvårdsprodukter en hållbarhetsgräns.

– Det är lätt att man glömmer bort det eftersom de produkterna man köper i butik innehåller mycket konserveringsmedel. Men produkter som man gör själv och som innehåller till exempel vatten ska stå i kylen.

Även överläkaren och enhetschefen för Arbets- och miljödermatologi, Mihály Matura, vill understryka att ekologiska produkter kan framkalla allergiska reaktioner.

– Natur och hälsa är inte alltid samma sak. Ett naturmedel kan ha starkare ämnen än de man köper i affärerna.

Han menar att ordet ”ekologiskt” ibland används för att locka kunder.

– Vi ser ofta att det görs reklam för ekologiska produkter där endast 1 % av produkten faktiskt särskiljer sig från andra produkter, och de kan vara lika allergiframkallande som de andra. Ordet ”ekologiskt” används ibland som ett säljargument för att locka kunder.

Mihály berättar att man får tillverka egna hudvårdsprodukter hemma, så länge man inte säljer de färdiga hudvårdsprodukterna till andra utan att livsmedelsverket godkänt produktionen.

– Man får göra de hemma, men man kan inte ens sälja till grannen utan att livsmedelsverket godkänt produkten. Det klassas som kosmetiska och de har hårda krav på vad som får säljas till andra.

Här är deras tre populäraste recept:

Ekologisk deodorant 

Veganskt läppcerat med ringblomsolja och apelsin (ca 10 cerathylsor) 

Bodybutter med kakaosmör och kokosolja 

Några tips för att lyckas:

1. Ett vanligt misstag bland oss otåliga, är att tro att krämen blivit för lös. Man står där med sin kräm, tycker att den är i rumstemperatur, men oj vad blaskig den är!

Nej, nej, vänta bara. Ibland måste krämen stå till sig lite i rumstemperatur för att stabilisera sig. Det har säkert nånting med molekyler att göra. Ibland så behövs det bara aningens lägre temperatur för att krämen ska få sin rätta form. Det kan gå snabbt, plötsligt stelnar den till helt enkelt! Och sen behåller den sin form även i varmare rumstemperatur.

2. Den blev lite för varm när solen lyste in genom badrumsfönstret, och nu vill den inte stelna igen..? Återigen; Sätt den i kylen en stund, ta ut den, rör om och låt den får tid. Och här kommer vi till en annan viktig poäng med helt ekologisk och naturlig hudvård: Det finns årstider och olika temperaturer! Detta är ju inte en nyhet för någon, men mycket av kemikalierna i en icke-naturlig produkt går ut på att produkten ska hålla samma konsistens oavsett årstid, värme och luftfuktighet. Så funkar det inte i verkligheten. Det här receptet är gjort i mars. Vill man ha exakt samma konsistens mitt i varma sommaren eller i smällkalla vintern får man ta att anpassa det lite; aningens mer flytande oljor på vintern och aningens mer fasta fetter på sommaren. Inte svårare än så.

Och ska du åka på solsemester till varmare breddgrader, ta inte med dig en produkt som bara innehåller oljor och fetter som smälter vid kroppstemperatur. En kräm med bivax i t.ex, har högre smältpunkt och lämpar sig bättre, i väl försluten burk så klart så att den inte smälter och läcker vid extrema temperaturer.

Gilla Fixat på Facebook så får du fler tips som det här i ditt flöde.


Följ oss gärna på Instagram!

Relaterade artiklar

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen