Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 17 maj 2016

6 skönhetsritualer som du kan göra utomhus

Visst blir man sugen på att vara ute i friska luften nu när det är fint väder och trädgården har börjat blomma? Varför inte passa på att ta hand om kroppen under tiden? Här är 6 idéer och recept med ingredienser från naturen.

Bild 1/2
Bild 2/2

1. Ansiktsmask av kamomill

kamomill
Kamomill, en växt som ibland ses som ogräs, är faktiskt fantastisk för kroppen. Det går både att göra kamomillte och hudvård. Som det här härliga receptet för en läkande ansiktsmask, från ingeli.se:

Läkande och renande ansiktsmask
1 msk torkade och pulvriserade kamomillblommor
2 msk yoghurt
1 tsk honung

Blanda alla ingredienser tills det blir en tjock pasta. Se till att din hud är ren och fuktig innan du använder ansiktsmasken. Ansiktsmasker på yoghurt har en svag blekande, peelande och renande effekt på huden och hjälper huden att upprätthålla sitt sura pH-värde. Låt verka i 30 minuter, skölj sedan med varmt vatten och avsluta med kallt vatten. Klappa ansiktet torrt.

2. Fräscha till håret med blommor

ringblomma
Även håret mår bra av kamomill och ringblommor. Här är ett smart recept från ingeli.se:

Blommor i håret

25 gr kamomillblommor
6 dl kokt vatten

Brygg ett te av 25 g kamomillblommor och 6 dl kokande vatten. Låt dra i 20 minuter och häll genom håret gång på gång efter den sista sköljningen.

Bäst effekt får man om man låter håret torka fritt i solen. Det här tar sin tid, med tålamod och envishet kan det bli mycket effektfullt. Man kan också kombinera örter. Ringblommor med kamomilldekokten ger en intensivare effekt.

3. Bada i det gröna

336b69b97cad6d0dcfa8772451a94eb8
Källa: Laura Kemp, pinterest.com

Har du en stor balja eller badtunna hemma? Passa i så fall på att ta ett så kallat fruntimmersdopp och blanda ner lavendel, salvia, johannesört, ringblomma och rosenblad i vattnet.

4. Läkande maskrosvatten

land_artikel_maskros-960x640 2
Maskrosor brukar också ses som ogräs, men de är riktigt bra mot fet, grovporig hy. Pröva receptet för maskrosvatten från Mama.nu:

Maskrosvatten
En näve maskrosblommor
Varmt vatten

Plocka några unga maskrosblommor. Sjud varmt vatten, lägg sen i blommorna och låt de dra mellan 1-2 timmar. Sila allt vatten och häll det i en sprejflaska. De varma, blöta blommorna kan även användas som en mask på ansiktet och halsen. Låt de ligga där i 10-20 minuter och skölj sen ansiktet med maskrosvattnet.  Det ska hjälpa för att lindra irriterad och torr hy.

5. Gör din egen bodyscrub

vanillaoliveoilscrub
Foto och källa: freutcake.com

Bodyscub
1 dl olivolja
2 dl strösocker eller sand

Blanda ihop ingredienserna och börja skrubba. Den tar bort död hud och gör dig len igen. Dessutom är den helt parfymfri!

6. Sov gott med örter

lanvendel
Om du vill sova gott kan växter som lavendel, rosor och violrot hjälpa. Här är Ingelis instruktion för en sovkudde som man kan ta med sig på semestern.

Sovkudde

Sy en sovkudde av ett vackert tyg och fyll den med en avslappnad örtblandning:

50 g torkade lavendelblommor
25 g torkade kamomillblommor
25 g torkade rosenblad
2 matskedar korianderfrön, lätt krossade
2 matskedar pulver av torkad irisrot (violrot)
8 droppar eterisk lavendelolja

Blanda alla ingredienser och förvara i en burk med lock i två veckor. Skaka burken varje dag. Packa blomblandningen i en liten kudde som du syr av tättvävt tyg. Man kan variera sin blandning, men det är viktigt att alltid ta med irisrotspulvret. Det fungerar som ett fixativ. Den här blandningen kan man även fylla i små kryddpåsar. De ger doft åt lådor och skåp.

Gilla Fixat på Facebook så får du fler tips som det här i ditt flöde.


Följ oss gärna på Instagram!

Relaterade artiklar

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen