Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 2 augusti 2016

Älska makramé! Lär dig knyta en ampel med snurr

Den är skir, stilig och hypermodern. Här får du mönster på en hängande ampel i makramé.

FOTO: Svarta Fåret

Så knyter du ampeln

Ampel liten
Garn: Home Sweet Home, Svarta Fåret.
Garnåtgång: 1 n.fg 05 (oblekt).
Storlek: Cirka 77 cm lång utan frans.

Tips: Det är lättast att hänga upp ampeln när man knyter den.

Klipp 6 st trådar som är 380 cm långa och tre trådar som är 100 cm långa. Dra inte i garnet då längderna mäts, trådarna kan då bli för korta då du knyter ampeln. Lägg alla trådarna parallellt och mät 120 cm från ena sidan. Gör en tagling 1 med en av de kortare trådarna runt alla 6 trådarna.

Därefter viker du taglingen och gör ytterligare en tagling 2 med en av de kortare trådarna om alla 12 trådarna under den första taglingen. Nu har du en ögla att hänga i då resten av ampeln skall knytas.

Dela in trådarna i tre delar under taglingarna med fyra trådar i varje del. Det skall vara två långa och två korta trådar i varje knippe. Med de 2 långa trådarna knyts spiralknutar runt de kortare. Gör detta med alla tre delarna tills varje del mäter ca 46 cm.

När man knyter en makraméknut eller en spiralknut dra åt knuten hårt och sträck de två trådarna som löper i knuten.

Ta 2 trådar från ena knippet och två från ett av de andra. Ca 8 cm ner knyts 3 makraméknutar. Upprepa detta på alla tre sidor.
Samla alla trådarna och gör en tagling ca 7 cm nedanför makraméknutarna som fäster runt alla trådarna med det extra garnet som finns kvar. Klipp trådarna i önskad längd och fransa upp. Sätt i en kruka och din ampel är klar!

Så taglar du

tagling

Smarta knutar

knutar

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen