Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Diy 30 november 2017

Fem annorlunda adventsljusstakar att fixa själv

Äntligen står advent för dörren, och pyntandet är i full gång. Kanske har du tröttnat på din gamla vanliga adventsljusstake och vill pröva något nytt?

Här kommer tips på fem annorlunda adventsljusstakar i olika stilar som du lätt kan fixa själv, som vår bloggare Johanna i Kulla har fixat ihop!

Bohemisk mandelkvarnsljusstake

Har du ett gäng gamla mandelkvarnar i gömmorna? Eller kanske ett par att låna ihop av mamma, farmor eller grannen? För att omvandla dem till ljusstakar behövs bara lite mossa och stearinljus.

Gammeldags flaskljusstake

Gör en ljusstake av gamla glasflaskor! Små minikransar av lingonris är fint att trä över flaskhalsen. Det kan vara lurigt att hitta ljus som passar bra i flaskorna, men det kan lösas genom att antingen använda ljushållare som sätts i flaskorna, eller att ta smala ljus och sedan doppa ändarna några gånger i flytande stearin.

Läs också: Stressfri jul – gör ett körschema för december

Modern ljusstake med grafiskt mönster.

Till den här ljusstaken behövs en stor träkloss, ljushållare i metall med litet hål i botten, skruvdragare och skruv, tjockare tejp och färg som fäster på trä.

Gör rent klossen och tejpa ditt mönster på den (Här användes eltejp – bra eftersom den både är ganska tjock men inte så bred. Grafiska mönster är lätta att tejpa, och blir eftektfulla! Måla ytorna som ska målas. Låt torka och ta sedan bort tejpen. Skruva fast ljushållaren.

Läs också: Här ser du hur Johanna gjorde den grafiska ljusstaken

Rustik brädljusstake

Allt som behövs är en gammal bräda av något slag, ljushållare, skruv och skruvdragare. Här dekorerades ljusstaken med en girland gjord av små granriskvistar. Gör girlanden genom att lägga grankvistarna till varandra en efter en och vira runt med ståltråd. Fortsätt tills girlanden är tillräckligt lång.

Den gulliga loppisvarianten

Köp ett gäng udda kaffekoppar på loppis och fyll dem med stearin! Kanske har du sparade små ljusstumpar i en låda någonstans? Klipp bort den brända delen av veken och lägg stumparna i en kastrull över ett vattenbad. När massan smält fiskar du upp vekarna och häller stearinet i kopparna. Det behövs inte så långa vekar i kaffekoppsljusen, så det går bra med vekarna som blivit kvar från stumparna! Sätt i vekarna. Vill du inte hålla i dem tills stearinet stelnat kan du lägga pennor eller bestick som stöd.

Det är fint att samla ihop ljusen på en bricka eller liknande. Här fick de stå på en virkad duk också för riktig kafferepskänsla. Pynta med lingonris eller annat från naturen för en juligare känsla.

Läs också: Så gör du vackra vinterlandskap i din lykta

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen