Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 14 november 2016

Gjut ett vackert vedställ

Att tillverka ett eget vedställ i betong är både roligt och enkelt och blir hur snyggt som helst. Du kan själv välja form och storlek, men var noggrann med måtten. Här användes glasfiberbetong för att slippa armera.

Bild 1/5 FOTO: Magnus Selander
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

Läs också: Miljövänliga ljus – 5 giftfria ljus du kan göra själv

Du behöver:

Formplyfa
Såg
Måttstock
Skruvar
Skruvmejsel eller skruvdragare
Vinkeljärn eller valfria tyngder
Hink
Spade eller visp
Glasfiberbetong
Vatten
Ev. handskar och munskydd
Hammare

Gör så här:

1. Börja med att bygga formen. Den gör du av formplyfa, som finns på byggvaruhus. Mät och såga till alla bitar, totalt blir det åtta stycken samt en platta som fungerar som botten. Skruva ihop bitarna. Ställ formen på bottenplattan med ena gaveln neråt, skruva fast formen i bottenplattan med vinkeljärn eller lägg tyngder på den så att den håller sig på plats.

Land.se beskriver hur du gjuter ett eget vedställ i betong.

2. Blanda glasfiberbetong och vatten i en hink med en spade eller med en visp som fästs på skruvdragaren. Glasfiberbetong finns på byggmarknaden i säckar om 25 kg med mått på förpackningen, konsistensen ska likna tjock gröt. Använd gärna handskar och munskydd.

3. Fyll på med betong i formen ända upp till kanten. Vibrera med en hammare genom att slå försiktigt på formen för att få ut luftbubblor. Skruva fast den i bottenplattan med vinkeljärn eller lägg tyngder på så att den håller sig på plats.

vedstall-betong4-1

4. Låt det nu stå att brinna, torka, i cirka två dygn. Se till att det står på ett plant underlag och låt det inte stå i solen. Vattna betongen ett par gånger under torktiden.

5. Lossa försiktigt vedstället från formen, skruva loss skruvarna och ta bort del för del. Fyll på med ved och ställ det vid spisen, kakelugnen eller kaminen. Klart!

Land.se beskriver hur du kan gjuta ett eget vedställ i betong.

Gilla Fixat på Facebook så får du fler tips som det här i ditt flöde.


Följ oss gärna på Instagram!

Relaterade artiklar

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen