Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 7 april 2016

Lär dig spinna ull med slända

Bild 1/2
Bild 2/2

slända

1. Gör din slända

Rulla en boll av cernitlera och platta till den lite. Gör ett hål i mitten med träpinnen innan du bakar leran. Nu har du en trissa till sländan. Tryck fast trissan på träpinnen och skruva fast kroken högst upp. Gör till sist ett litet hack i trissan som tråden kan löpa i när du spinner.

slända

2. Börja med en ledare

Knyt fast en bit ullgarn under trissan, låt den löpa via hacket och kroken. Snurra sedan sländan så att det byggs upp ett snurr i tråden, den så kallade ledaren. Ett bra sätt är att hålla tråden i vänster hand som på bilden, ta översta delen av pinnen mellan höger hands tumme och pekfinger och snurra till. Sländan kan stödjas mot underlaget eller hänga fritt.

slända

3. Fånga ull i snurret

Ta lite kardad ull, dra ut en liten snibb med fibrer och lägg dem under den snurrade ledaren. När du sedan släpper taget om ledaren klättrar snurret upp i ulltussen och griper tag. Det här är början på ditt garn.

slända

4. Jämna ut till garn

Snurrkraften i ledaren ska nu få klättra upp i ullen och vrida den till garn. Jobba så här: Snurra fram kraft i ledaren, håll fast den mellan höger hands tumme och pekfinger medan du drar ut ulltussen ovanför till en tunn sträng. Släpp upp snurret från tråden närmast kroken i ullen. När kraften är slut håller du fast i den nyss tillsnurrade ullen och snurrar fram ny spinnkraft igen.

slända

5. Spinn och linda upp

Fortsätt snurra upp kraft, smala av ullen till en sträng och låta snurret gå vidare upp i ullen. Efter en stund kommer du att ha sländan i knät och armarna uppsträckta eftersom garnet blivit längre. Haka av garnet från kroken och linda upp det under trissan. Fäst sedan garnänden i kroken igen och fortsätt spinna.

Relaterade artiklar

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen