Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Diy 15 september 2017

Mossterrarium: Plantera ett landskap i burk

Växterna på glasburk är tillbaka men 1970-talets immiga flaskor har bytts mot smartare byggda landskap. Så här gör du en egen, vacker burkplantering.

 Att plantera moderna terrarier med mossa och växter är fantastiskt roligt. Foto: Istock.
Att plantera moderna terrarier med mossa och växter är fantastiskt roligt. Foto: Istock. FOTO: Shaiith

På 1970-talet planterades glasburkar med gröna växter, vattnades och korken sattes i. Visst finns det exemplar som klarade det blöta livet men oftast blev det ruttet eller för vildvuxet.

Så här gör du en smartare, mera hållbar och mycket vackrare plantering. Hemligheten är ett smart dränerande bottenlager spetsat med aktivt kol. Det aktiva kolet förhindrar att det växer till bakterier och alger i burken så att den är fin länge.

Burken vattnas sparsamt så att fukten kan avdunsta långsamt och ge växterna i burken de bästa förhållandena.

Det här behöver du:

 Hemligheten bakom en lyckad odling är kolet. Ett lager aktivt kol i burken gör miljön friskare. Foto: Istock.
Hemligheten bakom en lyckad odling är kolet. Ett lager aktivt kol i burken gör miljön friskare. Foto: Istock. FOTO: Trexdigital

  • En stor glasbehållare.
  • Fint grus eller små leca-kulor.
  • Sand.
  • Blomjord, gärna näringsfattig såjord.
  • Aktivt kol.
  • Vackra stenar, dekorativt grus och träbitar.
  • Mossa, plocka inte i skogen. Mossan du hittar i gräsmattan och på hustakets norrsida duger utmärkt.
  • Långsamväxande växter, kaktusar eller succulenter.

Läs också: Odla inomhus: 7 exempel på hur du kan inreda med hydroponik

Så gör du ett mossterrarium

 Mossan hittar du inte i skogen. Titta i gräsmattan under träden eller i hängrännan. Där ligger säkerligen fina mosskuddar som rasat ner från taket. Foto: Istock.
Mossan hittar du inte i skogen. Titta i gräsmattan under träden eller i hängrännan. Där ligger säkerligen fina mosskuddar som rasat ner från taket. Foto: Istock. FOTO: Shaiith

1. Bottna glasburken med grus eller leca-kulor, riv lite mossa och lägg ovanpå.

2. Strö ett lager fin sand över mossan, ett lager aktivt kol och sedan ytterligare ett lager sand. Det här är din odlings filtersystem som håller kvar vatten utan att dränka växterna.

3. Bygg ditt landskap av stenar och fina grenar. Sätt gärna ihop stenarna så att det bildas spännande skrevor att plantera saker i. Fyll sedan jord i mellanrummen. Om du använder vanlig blomjord kan den blandas med sand för att bli mindre näringsrik.

4. Samla mossa från gräsmattan till täta kuddar och placera ut. Riktigt små tussar mossa kan kilas in i gropar i stenar eller träbitar.

5. Plantera växterna. Om burkens öppning är trång kan det bli lättare med hjälp av gaffel och sked fasttejpade längst ut på blompinnar. Tänk på skalan och välj små plantor om du vill att det ska se ut som ett landskap i miniatyr.

6. Vattna försiktigt. Om du vill kan du sätta på ett lock löst eller lägga en vacker sten i burkens öppning. Se bara till att lufta om det bildas imma inuti.

Växter att testa

 Välj smått och bladigt. Här har åderblad och echeveria satts ihop med en tuss gräsmattemossa. Foto. Istock.
Välj smått och bladigt. Här har åderblad och echeveria satts ihop med en tuss gräsmattemossa. Foto. Istock. FOTO: svf74

Trädgårdsfynd: En pytteliten ormbunke, en smultronplanta eller kanske en liten tuss gul fetknopp från stenpartiet. Så länge skalan stämmer och det växer långsamt är det värt ett försök.

Kaktusar: Gör en ökenplantering med små kaktusar men strunta i så fall i mossan. Grunda också med kaktusjord i stället för blomjord.

Småväxta bladväxter: Rosenstänk, åderblad, murgröna, pilea, pärlor på tråd och andra gröna mindre växter fungerar. Ett annat tips är de pyttesmå, granliknande plantorna som brukar följa med i jularrangemang.

Fetbladingar: Olika sorters aloe, echeveria och andra fetbladiga växter med små blad är perfekta ihop med mossa.

Läs också: Bygga mossterrarium – 10 vackra burkar att inspireras av

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen