Vi på ATL ser gärna att du uppdaterar din webbläsare till en nyare version för att ATL.nu ska fungera på bästa sätt. Klickar du här kommer du till en hemsida som listar nyare webbläsare.
Växterna på glasburk är tillbaka men 1970-talets immiga flaskor har bytts mot smartare byggda landskap. Så här gör du en egen, vacker burkplantering.
Att plantera moderna terrarier med mossa och växter är fantastiskt roligt. Foto: Istock. FOTO: Shaiith
På 1970-talet planterades glasburkar med gröna växter, vattnades och korken sattes i. Visst finns det exemplar som klarade det blöta livet men oftast blev det ruttet eller för vildvuxet.
Så här gör du en smartare, mera hållbar och mycket vackrare plantering. Hemligheten är ett smart dränerande bottenlager spetsat med aktivt kol. Det aktiva kolet förhindrar att det växer till bakterier och alger i burken så att den är fin länge.
Burken vattnas sparsamt så att fukten kan avdunsta långsamt och ge växterna i burken de bästa förhållandena.
Det här behöver du:
Hemligheten bakom en lyckad odling är kolet. Ett lager aktivt kol i burken gör miljön friskare. Foto: Istock. FOTO: Trexdigital
En stor glasbehållare.
Fint grus eller små leca-kulor.
Sand.
Blomjord, gärna näringsfattig såjord.
Aktivt kol.
Vackra stenar, dekorativt grus och träbitar.
Mossa, plocka inte i skogen. Mossan du hittar i gräsmattan och på hustakets norrsida duger utmärkt.
Långsamväxande växter, kaktusar eller succulenter.
Mossan hittar du inte i skogen. Titta i gräsmattan under träden eller i hängrännan. Där ligger säkerligen fina mosskuddar som rasat ner från taket. Foto: Istock. FOTO: Shaiith
1. Bottna glasburken med grus eller leca-kulor, riv lite mossa och lägg ovanpå.
2. Strö ett lager fin sand över mossan, ett lager aktivt kol och sedan ytterligare ett lager sand. Det här är din odlings filtersystem som håller kvar vatten utan att dränka växterna.
3. Bygg ditt landskap av stenar och fina grenar. Sätt gärna ihop stenarna så att det bildas spännande skrevor att plantera saker i. Fyll sedan jord i mellanrummen. Om du använder vanlig blomjord kan den blandas med sand för att bli mindre näringsrik.
4. Samla mossa från gräsmattan till täta kuddar och placera ut. Riktigt små tussar mossa kan kilas in i gropar i stenar eller träbitar.
5. Plantera växterna. Om burkens öppning är trång kan det bli lättare med hjälp av gaffel och sked fasttejpade längst ut på blompinnar. Tänk på skalan och välj små plantor om du vill att det ska se ut som ett landskap i miniatyr.
6. Vattna försiktigt. Om du vill kan du sätta på ett lock löst eller lägga en vacker sten i burkens öppning. Se bara till att lufta om det bildas imma inuti.
Växter att testa
Välj smått och bladigt. Här har åderblad och echeveria satts ihop med en tuss gräsmattemossa. Foto. Istock. FOTO: svf74
Trädgårdsfynd: En pytteliten ormbunke, en smultronplanta eller kanske en liten tuss gul fetknopp från stenpartiet. Så länge skalan stämmer och det växer långsamt är det värt ett försök.
Kaktusar: Gör en ökenplantering med små kaktusar men strunta i så fall i mossan. Grunda också med kaktusjord i stället för blomjord.
Småväxta bladväxter: Rosenstänk, åderblad, murgröna, pilea, pärlor på tråd och andra gröna mindre växter fungerar. Ett annat tips är de pyttesmå, granliknande plantorna som brukar följa med i jularrangemang.
Fetbladingar: Olika sorters aloe, echeveria och andra fetbladiga växter med små blad är perfekta ihop med mossa.