Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Diy 11 oktober 2019

Så (enkelt) snickrar du Rickards och Victorias lantliga garderober!

Kolla in de ruffigt lantliga garderobsdörrarna! De kostar bara någon hundralapp – och är enkla att bygga!

 Garderobsdörrar i egen design! Rickard Berglund och Victoria Näslund är nöjda med sina lantliga och ruffa garderobsdörrar.
Garderobsdörrar i egen design! Rickard Berglund och Victoria Näslund är nöjda med sina lantliga och ruffa garderobsdörrar. FOTO: Svanthe Harström

Det var den inredningsintresserade Victoria Näslund på Alnö utanför Sundsvall som fick idén.

Hon ville ha ruffigt lantliga garderobsdörrar och bad sin man, snickaren Rickard Berglund, om att bygga sådana. Och det kunde han.

– Materialet är ytterpanel, vanliga sågade brädor, i två storlekar. Och det är standardgångjärn köpta på ett byggvaruhus, säger han.

 Den sneda delen av den z-formade förstärkningen ska gå från det nedersta gångjärnet och snett upp mot dörrens ytterkant, för att ge stadga.
Den sneda delen av den z-formade förstärkningen ska gå från det nedersta gångjärnet och snett upp mot dörrens ytterkant, för att ge stadga. FOTO: Svanthe Harström

Så här bygger du garderobsdörrarna!

1. Skaffa ytterpanel (sågade brädor) i lämplig storlek. Rickard valde 22 X 120 millimeter till själva dörren och 22 X 45 till ram och förstärkning (stag).

2. Mät, såga och foga samman de bredare brädorna till en dörr.

 Fäst gångjärnen på förstärkningens vågräta delar. Det är hakgångjärn, som ofta används på grindar.
Fäst gångjärnen på förstärkningens vågräta delar. Det är hakgångjärn, som ofta används på grindar. FOTO: Victoria Näslund

3. Skruva på en ram runt om av den tunnare ytterpanelen. Skruva sedan på förstärkningen i form av ett z på varje dörr.

4. Ramen och ”zätat” är fräst i kanterna med överhandsfräs.

5. Sätt fast gångjärnen, gärna så att de ligger intill varandra, som på bilden. Det är hakgångjärn, som ofta används till grindar.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen