Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 21 januari 2016

Så tömmer du en glödlampa utan att skada glaset

Glödlampor är vackra och kan bland annat användas till vaser, oljelampor och annan dekoration. Så här öppnar du en glödlampa utan att skada glaset!

Det första du ska tänka på innan du börjar är vad det är för typ av lampa. Lågenergilampor, alltså de lampor med lysrörsteknik med små böjda lysrör som sitter på en skruvsockel, innehåller nämligen kvicksilver som är ett mycket starkt gift som du absolut inte vill släppa ut. Lågenergilampor lämpar sig därför inte för något slags pyssel. Vanliga glödlampor, halogenlampor eller energisnåla LED-lampor däremot, ska inte vara farliga, fråga i din lampbutik om du är osäker!

Du behöver:

 • skruvmejsel eller annat långsmalt verktyg
 • tång
 • eventuellt hobbykniv
 • handskar för att skydda händerna
 • skyddsglasögon eller annat som skyddar ögonen
 • eventuellt salt för att göra lampans glas genomskinligt
 • Gör så här:

  1. Ta först bort metallpluppen i mitten. Använd en hobbykniv eller ett spetsigt verktyg för att få tag i kanten, bänd sedan bort med en tång.

  2. Ta sedan sönder den svarta delen med en tång.

  3. Kör försiktigt in en skruvmejsel i hålet för att lossa innanmätet. Ta ur med hjälp av tången.

  4. Om glaset på lampkroppen är dimmat kan du hälla i lite salt i lampan och skaka den försiktigt medan du håller för hålet. Häll sedan ut och din lampa är redo att dekorera med!

  Gilla Fixat på Facebook så får du fler tips som det här i ditt flöde.


  Följ oss gärna på Instagram!

  Läs mer om

  LÄS MER FRÅN FIXAT

  Till toppen