Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Diy 16 juni 2017

Sjal och tröja i ett – sticka sommarens smartaste plagg

Det är en sjal men samtidigt flera. De smarta snibbarna kan knytas framåt, bakåt eller inte alls. Resultatet blir sommarens fiffigaste plagg.

 Vänd och knyt, bak eller fram. Den trefärgade sjalen går att använda på många sätt. Foto: Järbo Garn
Bild 1/7 Vänd och knyt, bak eller fram. Den trefärgade sjalen går att använda på många sätt. Foto: Järbo Garn FOTO: Lasse Åbom
Bild 2/7 FOTO: Lasse Åbom
 Foto: Järbo Garn
Bild 3/7 Foto: Järbo Garn FOTO: Lasse Åbom
 Foto: Järbo Garn
Bild 4/7 Foto: Järbo Garn FOTO: Lasse Åbom
 Foto. Järbo garn
Bild 5/7 Foto. Järbo garn FOTO: Lasse Åbom
 Sjalens konstruktion och mått.
Bild 6/7 Sjalens konstruktion och mått.
 Så stickas mosstickning.
Bild 7/7 Så stickas mosstickning.

Garn: Elise (60 procent bomull, 40 procent akryl, 50 gram/168 meter.

Masktäthet: Cirka 23 m x 32 v mosstickning på st 4 mm = 10 x 10 cm.

Garnåtgång: 200 gram färg 1. (Ljusblå nr, 69215) 100 gram färg 2. (Klippgrå nr. 69226) 100 gram färg 3. (Créme nr. 69202)

Stickor: 4 mm.

Sticktips: Sjalen blir vändbar (båda sidorna ser lika ut). Det är därför bra att markera rät- och avigsidan med markeringar av olika färg. Det gör det lättare att följa mönstret och hålla isär rät- och avigsidan. Sätt också markeringar av olika färg innanför kantmaskan i båda sidorna för att lättare se var ökningar och minskningar ska göras.

Förklaringar: Kantmaska: Sticka sista m på v rät, vänd, lyft första m med garnet framför arb fortsätt att sticka rätst. Det bildas då en kedja av m längs båda kanterna.

Mosstickning: Se diagrammet i bildspelet ovan.

Ökningar: I rm: sticka en rm i främre mb och en rm i bakre mb. I am: sticka 1 am i främre mb och en rät m i bakre mb. Ökningarna stickas i mosstickning på nästa v.

Så stickas sjalen

Mittparti: Lägg upp 5 m på st 4 med fg 1.

V 1: (=räts) lyft första m sticka mosst, 1 rm, 1 am, 1 rm, avsluta med en kantm (se förklaringen).

V 2: (=avigs) 1 kantm, 1 am 1 rm, 1am, 1 kantm.

V 3: 1 kantm, 1 am, 1 rm, öka 1 m i nästa am, 1 kantm, se ökningsförklaringen.

V 4: 1 kantm, 1 am, 1 rm, 1 am, öka 1 m i nästa rm, 1 kantm.

V 5: 1 kantm, 1 am, 1 rm, 1 am, 1 rm, öka 1 m i nästa am, 1 kantm.

Fortsätt med v 4 och v 5 men med en m till på varje v och en ökad m i slutet av varje v. Varannan ökning blir i en rm och varannan i en am. Börja varje v med en kantm och en avig m så hamnar ökningarna från föregående v rätt i mosst.

Sticka till arb har 201 m med sista ökningen från avigs och mäter 55 cm från spetsen. På nästa v från räts sticka 100 m, maska av den mittersta m på arb.

Nu delas arb i två delar och varje del stickas färdigt för sig med 100 m i varje del.

Vänster sida: Fortsätt från räts (m från den avmaskade mittmaskan=kantm) sticka mosst v ut och öka 1 m i näst sista m (i ytterkanten), 1 kantm. Sticka mosst tillbaka på avigs utan att öka i början men minska 1 m i slutet av v genom att sticka 2 m tills (följ

mosst), avsluta med en kantm. Fortsätt att öka i slutet av vart annat v från räts (i ytterkanten av arb) och minska i slutet

av vartannat v från avigs (vid mitten av arb) till arb mäter ca 15 cm från mitten längs innerkanten av arb, se skissen.

På nästa v från räts byt till fg 2 och sticka ett v mosst utan minskningar och ökningar. Sticka från avigs en kantm, 2 m tills, mosst v ut, avsluta med en kantm. Nu blir kanten från mitten av sjalen rak och ytterkanten minskar, se skissen.

Fortsätt att sticka v från räts med kantm, mosst, kantm och v från avigs kantm, 2 m tills, mosst v ut, 1 kantm, till det är 5 m kvar på arb. Maska av.

Höger sida: Börja vid mitten från avigs och minska 1 m innanför kantm i början av v och öka 1 m i slutet av v. Sticka tillbaka på räts

utan minskning och ökning. Fortsätt att sticka med minskning och ökning på varje v från avigs och utan minskning och ökning på varje v från räts till arb mäter ca 15 cm från mitten längs innerkanten av arb, se skissen.

Börja från mitten på avigs, byt till fg 3 och sticka 1 kantm, mosst, minska 1 m i slutet av v innanför kantm, 1 kantm. Sticka nästa v med kantm, mosst, kantm. Nu blir kanten från mitten av sjalen rak och ytterkanten minskar, se skissen.

Fortsätt att sticka varje v från avigs med minskning i slutet av v (i ytterkanten) och varje v från räts utan minskning till det är 5 m kvar på arb. Maska av och fäst alla trådar.

Har du frågor om garn eller mönster?

Kontakta Järbo garn. Tel. 026-27 30 30. www.jarbo.se.

Läs också: Sticka finaste sjalen med inspiration från Hapsalu

Har du frågor om garn eller mönster?

Kontakta Järbo garn. Tel. 026-27 30 30. www.jarbo.se

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen