Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 12 november 2015

Virka fint av mormorsrutor

Lands pysselduo Susanna & Sania har virkat en läcker golvkudde med två mormorsrutor i jätteformat. Virka med ett tjockt garn och en grov nål så går det fort att få golvkudden klar.

Så virkar du en mormorsruta

Material: Här har vi använt garnet Molly från Järbo garn och en virknål 5.

1. Virka 5 luftmaskor.

2. Slut till en ring med 1 smygmaska i första luftmaskan.

3. Virka 2 halvstolpar med nedtag i ringen, virka 2 luftmaskor, virka 2 halvstolpar med nedtag i ringen, virka 2 luftmaskor, virka 2 halvstolpar med nedtag i ringen, virka 2 luftmaskor, virka 2 halvstolpar med nedtag i ringen, virka 2 luftmaskor. Fäst sedan luftmaskan med en smygmaska. Klipp av garnet. Nu har du en fyrkant med luftmaskor som bildar hörn.

4. Byt till garn i en annan färg. Virka 2 halvstolpar i ena hörnet, virka 2 luftmaskor, virka 2 halvstolpar i samma hörn. För att ta dig över till nästa hörn virkar du 1 luftmaska. Virka 2 halvstolpar, 2 luftmaskor, 2 halvstolpar och sedan 1 luftmaska för att ta dig över till nästa hörn.

5. Fortsätt så i de 2 andra hörnen och avsluta med en luftmaska. Fäst med en smygmaska. Klipp av garnet.

6. Byt till garn i en annan färg. Virka nästa varv på samma sätt. Virka 2 halvstolpar i ena hörnet, virka 2 luftmaskor, virka 2 halvstolpar i samma hörn. Virka 1 luftmaska och virka sedan 2 halvstolpar i nästa hål, virka 1 luftmaska. Nu är du i nästa hörn, virka 2 halvstolpar, 2 luftmaskor, 2 halvstolpar.

7. Fortsätt varvet ut och avsluta med en luftmaska och fäst sedan med en smygmaska. Fortsätt med fler varv på samma sätt tills rutan har den storlek du önskar. Byt färg efter tycke och smak.

Så gör du golvkudden

Land.se beskriver hur du kan virka en kudde av mormorsrutor.

1. Virka mormorsrutan enligt beskrivningen. Här har vi använt garnet Molly från Järbo garn och en virknål 5.

2. Fortsätt att virka så många varv så att rutan får rätt mått i förhållande till din innerkudde. Denna är virkad med 26 varv per ruta och mäter cirka 65 cm x 65 cm.

3. Virka två stycken likadana rutor så att du får ett fram- och ett bakstycke.

4. Sy ihop tre av sidorna för hand med kaststygn med räta mot räta, vänd kuddfod-ralet rätt och stoppa i kudden.

5. Sy till sist igen den sista sidan.

Förnya fåtöljen med virkade rutor

Har du en gammal sliten fåtölj kan du liva upp den med färgsprakande mormorsrutor. Fåtöljen på bilden kommer från Ikea och mormorsrutorna syddes ihop för hand bit för bit så det blev som en avdragbar klädsel. Här får man improvisera och testa sig fram så att den blir som figursydd. Lite pyssel och knåp men väl värt besväret!

Tänk på: Virka så många rutor att det täcker din fåtölj, vi gjorde cirka 260 stycken. Varje ruta mäster ungefär 10 x 10 centimeter och varje ruta avslutades med ett varv i vitt.

Gilla Fixat på Facebook så får du fler tips som det här i ditt flöde.

 

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen