Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Fixat 12 juni 2017

Facebook-gruppen syr kläder till de allra minsta

Örebro

Det är mer än tyg och tråd. Det är omtanke och hopp till de allra minsta.

– För mig var det inte bara söta bebiskläder, det var också den underbara tanken att det fanns människor som trodde att mina flickor skulle bli gamla nog att få ta på sig kläder, berättar Åsa Berry, mamma till två för tidigt födda flickor.

 VÄLKLÄDDA. Astrid i gula kläder och Selma i rosa på Huddinge sjukhus. Systrarna Berry fick nysydda plagg som passade fastän de var så små. Foto: Privat.
Bild 1/5 VÄLKLÄDDA. Astrid i gula kläder och Selma i rosa på Huddinge sjukhus. Systrarna Berry fick nysydda plagg som passade fastän de var så små. Foto: Privat.
 ÄNTLIGEN. Systrarna Berry i sina matchande set vid hemfärd från sjukhuset. LIla bodys med vita moln och rosa velourbyxor till. Foto: Privat
Bild 2/5 ÄNTLIGEN. Systrarna Berry i sina matchande set vid hemfärd från sjukhuset. LIla bodys med vita moln och rosa velourbyxor till. Foto: Privat
 PAKETDAGS. Lisbet Ärnbrand, undersköterska på neonatalen avdelning 35 på Universitetssjukhuset i Örebro, upplever att föräldrarna som får kläder från facebooknätverket ”Prematurbarn. Kläder till barn på neonatalavdelningar” är väldigt tacksamma. Insamlingsansvariga Chamilla Engqvist gör en av årets leveranser till avdelningen.
Bild 3/5 PAKETDAGS. Lisbet Ärnbrand, undersköterska på neonatalen avdelning 35 på Universitetssjukhuset i Örebro, upplever att föräldrarna som får kläder från facebooknätverket ”Prematurbarn. Kläder till barn på neonatalavdelningar” är väldigt tacksamma. Insamlingsansvariga Chamilla Engqvist gör en av årets leveranser till avdelningen.
 VÄLJ OCH VRAKA. Chamilla Engqvist har samlat ihop de 77 klädpaketen. På sjukhuset lämnar hon över grejerna till undersköterskan Lisbet Ärnbrand som i sin tur tar dem till avdelningen där föräldrarna får välja ett paket. – De blir alldeles lyriska, berättar Lisbet som snabbt erkänner att hon själv tycker att det är minst lika roligt som föräldrarna att få se de små plaggen.
Bild 4/5 VÄLJ OCH VRAKA. Chamilla Engqvist har samlat ihop de 77 klädpaketen. På sjukhuset lämnar hon över grejerna till undersköterskan Lisbet Ärnbrand som i sin tur tar dem till avdelningen där föräldrarna får välja ett paket. – De blir alldeles lyriska, berättar Lisbet som snabbt erkänner att hon själv tycker att det är minst lika roligt som föräldrarna att få se de små plaggen.
 ANPASSAT. Förutom att vara mycket mindre än vanliga bebiskläder är gruppens plagg anpassade för sjukhusmiljön. Allting är öppningsbart hela vägen för att man enkelt ska kunna få plats med slangarna till barnen.
Bild 5/5 ANPASSAT. Förutom att vara mycket mindre än vanliga bebiskläder är gruppens plagg anpassade för sjukhusmiljön. Allting är öppningsbart hela vägen för att man enkelt ska kunna få plats med slangarna till barnen.

I Facebooknätverket ”Prematurbarn. Kläder till barn på neonatalavdelningar” syr, donerar och engagerar sig nära 2 400 personer för de allra minsta. Arbetet är helt ideellt – och mycket uppskattat.

De flesta blivande föräldrar packar ner kläder i storlek 50 och 56 i väskan när det börjar närma sig förlossning. Men ibland har man inte ens hunnit packa någon väska och än mindre räknat med att köpa kläder så små som storlek 36.

– Det känns fint att vi kan hjälpa till lite grann i en ofta chockartad situation för föräldrarna. Det här är vår gåva till dem och deras barn i början av livet, säger Chamilla Engqvist som är insamlingsansvarig för de kläder som skickas till Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ.

I dag är det leverans och Chamilla har med sig 77 klädpaket. Inför lämningen har hon gjort en efterlysning i gruppen om att kläder behövs och sedan samlat in dem. Hon tvättar plaggen och kontrollerar dem innan hon packar dem i förslutna påsar. Hygienen är en viktig aspekt för prematurbarn.

– Jag brukar lämna ungefär var tredje månad, men skulle det vara väldigt många som föds är det bara att de hojtar till så kommer jag med mer, säger Chamilla.

Hopp i oron

Åsa Berry från Älvsjö är en av dem som fått kläder till för tidigt födda barn. När Astrid och Selma föddes i vecka 25/26 vägde de 667 respektive 735 gram. De första veckorna var skrämmande och fyllda av oro. Mitt i detta kom representanter för Linköpingsinsamlingen och gav flickorna var sitt pyttelitet set babykläder.

– De sötaste kläder jag sett. Det gav ett sånt hopp till mig i all oro och jag minns att jag ofta tog fram kläderna och tittade på dom under våra tre månader på ”neo”, berättar Åsa.

Kläderna sys efter speciella mönster som tagits fram inom gruppen med hjälp av föräldrar till prematurbarn samt sjukhusavdelningarna.

– Alla kläder är helt öppningsbara hela vägen så att man lätt ska kunna ha slangar, berättar Chamilla som ägnar mycket tid åt denna viktiga hobby.

– Man brinner ju för de här små, och sedan är det ju så roligt att sy också! Och sedan när man får en bild på ett litet barn som har kläder som just jag sytt så smälter man ju lite grann – och så måste jag genast sätta mig och sy tio plagg till! Det är en väldigt speciell känsla att det lilla jag gör genom att sy kan betyda så mycket för någon annan, säger hon.

Gråter och syr

– Sedan har vi även den lite jobbiga delen, de så kallade änglapaketen till de barn som inte klarar sig. Det är en filt och ett litet gosedjur. Ibland sitter jag och gråter när jag syr till dem, men det är så oerhört viktigt.

Efter önskemål från avdelningen har Chamilla även tagit fram mönster och sytt upp nöddopklänningar.

Alla de mönster som används inom gruppen får delas mellan medlemmarna, men inte ges till någon utomstående.

– De kan komma på villovägar och användas av personer som säljer kläder och det är inte tanken med gruppen. Vår filosofi är att vi arbetar helt ideellt.

Lisbet Ärnbrand, undersköterska på neonatalavdelningen på USÖ och kontaktperson för sjukhusets klädinsamling, upplever att nätverkets arbete gör stor skillnad.

– Förut fick föräldrarna köpa kläder i vanliga storlekar och då fick de ju nästan leta efter barnet i de stora kläderna. Eller så fick de använda sjukhuskläderna, men då ser barnen så sjuka ut att det inte känns så kul. Nu får de istället en söt liten dress. Det betyder mycket för föräldrarna. De blir alldeles lyriska när de får välja ett paket.

Chamillas bästa syknep för babykläder

  • Tvätta först: När tyget tvättas försvinner överskottsfärg och kemikalier. Använd inte använda sköljmedel, det är inte bra för elastanet.
  • Välj snälla material: Sy av ekologiska tyger och välj tryckknappar av plast eller nickelfri metall.
  • Sy mjuka sömmar: Overlockmaskin ger mjuka sömmar. Har man inte overlock så har många hushållsmaskiner en fuskoverlocksöm. På trikåtyger syr man med stretchsöm, finns inte det används en tät, smal sicksack.

Så fungerar nätverket

Det ideella nätverket ”Prematurbarn. Kläder till barn på neonatalavdelningar” är fritt för alla, men ställer vissa intagningskrav. Om man inte själv kan sy, men känner att man ändå vill bidra går det bra att göra i form av material. Pengar tas inte emot.

I dagsläget tar 28 sjukhus runt om i landet emot kläder från nätverket. Antalet ökar stadigt i och med att gruppens arbete blir mer känt.

Deltagarna syr kläder i de storlekar sjukhusen efterfrågar i spannet 36-56. Varje familj som hamnar på neonatalen på ett av de sjukhus som har en insamling får ett paket innehållande antingen en dress och mössa, body med byxa och mössa, fleeceoverall och mössa, snuttefilt och mössa eller filt och mössa.

Nätverket ”Prematurbarn. Kläder till barn på neonatalavdelningar” välkomnar medlemmar från hela landet, både de som kan sy och de som vill hjälpa till genom exempelvis donationer av material. All information om insamlingarna presenteras i denna slutna grupp och man får ansöka om att komma med.

Läs även: Virka bebisens första favorit – välj bland fyra söta mönster

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen