Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 23 mars 2016

Finaste kudden broderar du själv – populärt mönster från 1953

Låt färgsprakande, broderade kuddar från 50- och 60-talet ta plats i hemmet. Här delar Handarbetets Vänner med sig av en beskrivning på det omåttligt populära mönstret "Tistel utan frö", formgiven av textilkonstnären Edna Martin.

Bild 1/5
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

Det behöver du:

Bottentyg fram- och baksida, 50X50 cm.
Lintråd 40/2 (HV garn).
Broderinål med udd.

Det kompletta broderikittet (bottentyg, lintråd i de färger som anges, broderinål samt arbetsbeskrivning) finns att köpa i HV Butik för 995 kronor.

Arbetsbeskrivning:

Broderiet utförs med 2 tråd efter färg- och stygnbeskrivningen. Pressa inte broderiet, spänn det enligt nedanstående beskrivning.

Spänning:

Lägg en fuktig duk på en träskiva. Placera det färdigsydda arbetet på den fuktiga duken med rätsida uppåt. Spänn broderiet med häftstift runtom så att det blir slätt och rakt. Låt det ligga tills det är helt torrt, lossa sedan stiften.

Montering:

Kudden ska mäta 50X50 cm, varav 2,5 cm sömsmån runtom.
Lägg rätsidan inåt, sy ihop med maskinsöm men lämna en öppning för innerkudden på 40 cm. För snygga hörn, snedklipp dessa. Stoppa i innerkudden och sy ihop öppningen för han med smygstygn.

Färger:

Stygn:

Mönster:

Bilden motsvarar cirka en fjärdel av det totala mönstret. Kopiera och gör fyra likadana delar, som tillsammans bildar en komplett ring enligt bilden ovan. Originalmönstret mäter cirka 20 centimeter från spets till spets. Ta hänsyn till att mönstret blir olika stort i mobil-, surfplatte- och desktopläge.

Gilla Fixat på Facebook så får du fler tips som det här i ditt flöde.


Följ oss gärna på Instagram!

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen