Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 18 februari 2016

Fläta din egen badrumsmatta

En flätad matta ger en hemtrevlig känsla i badrummet. Själva flätandet är enkelt, monteringen tar lite längre tid och energi, men det är det värt eftersom du får precis de färger och mönster du själv vill ha!

Bild 1/2
Bild 2/2

Du behöver:

 • Tyg att fläta av, använd med fördel gamla stuvbitar, lakan, dukar eller gardiner
 • En gammal handduk att använda som bas
 • Tygband eller tyg att kanta mattan med
 • Stark sytråd
 • Rejäl nål
 • Foto: Matilda Ekström

  Så här gör du:

  1. Om du ska fläta av tyg som aldrig tvättats, tvätta gärna tyget innan du startar. Eftersom tyg krymper vid tvätt kan annars flätorna dra ihop sig och bli för korta när du tvättat hela mattan första gången. Bättre att fläta av redan tvättat tyg!

  2.Bestäm hur stor du vill att mattan ska vara och klipp handduken till den storleken.

  3. Riv remsor av tyget, sy ihop remsorna så att de blir långa och fläta ihop dem, försök att få de rivna sidorna av tyget på baksidan av flätan. I mitten av mattan vill du ha en smalare fläta så att det blir en snygg, jämn flätning i mitten, börja därför med smala remsor och gör dem sedan lite bredare.

  4. Sy fast flätan på mattan, börja i mitten och jobba dig runt och utåt. Du kommer behöva förlänga flätan efterhand, så sy fast, och fläta, sy fast och fläta.

  5. När du bara har en liten kant kvar av mattan är det snyggt att återigen låta flätan bli lite smalare så att du får en fin rund avslutning. Kanta mattan genom att sy fast kantband, eller en tygremsa runt handdukens kanter.

  Foto: Matilda Ekström

  Gilla Fixat på Facebook så får du fler tips som det här i ditt flöde.


  Följ oss gärna på Instagram!

  LÄS MER FRÅN FIXAT

  Till toppen