Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 1 februari 2016

Gör en egen lysande lightbox med text

De här lysande små boxarna blir allt mer populära, men kan vara dyra att köpa. Här berättar läsaren Camilla Blomberg hur du gör en budgetvariant själv!

Du behöver: 

 • papperslåda, till exempel en pusselkartong
 • hobbykniv
 • sax
 • plastficka eller annan genomskinlig plast eller glas
 • tejp, använd eltejp om du vill ha svart din box svart, annars kanske washitejp
 • bakplåtspapper
 • bokstäver i täckande material
 • dubbelhäftande papper
 • papper
 • batteridriven led-ljusslinga
 • Gör så här:

  1. Skär ut ett fönster i din låda. Jag använde en plastficka som ”fönsterglas” och därför skar jag ut ett fönster som var något mindre än plastfickan (man ska kunna tejpa fast plastfickan på baksidan sen).

  pussellada

  2. Tejpa runt ramen med valfri färg som för att få en fin färg och för att jämna till de fula kanterna (jag valde att inte måla ramen).

  3. Ta bakplåtspapper (för att få den vita effekten när lamporna tänds) och stoppa det i en plastficka (så man kan klistra på/av bokstäverna senare). Sedan tejpar du fast plastfickan på insidan av locket. Det är viktigt att plastfickan är större än ”fönstret” om du skar upp så att du kan fästa plastfickan i kanterna.

  4. Jag använde mig av dubbelhäftande vita remsor för att skapa listerna som bokstäverna står innanför. Mät hur långa och hur många du behöver (jag använde ex. fyra lister för 3 bokstavs-rader). Sedan klipper du ut vita pappersremsor ur vanligt kontorspapper, i samma storlek som remsorna, för att fästa på den ena klistriga sidan av remsorna (man vill inte att det ska vara klistrigt utåt). Sedan använder du den andra klistriga sidan för att fästa remsorna direkt på plasten i rutan. Tänk på att mäta noga så att raderna blir raka och radavståndet lika stort. Bild på det här steget finns på Camilla Blombergs blogg.

  5. Testa dig fram hur du vill att bokstäverna ska sitta och vad som får plats att skriva. När du bestämt dig vad det ska stå, klistrar du bara fast bokstäverna på plasten. Blir det fel eller känner du för att ändra texten kan du enkelt ta bort och skriva nytt. Tänk på hur många förpackningar bokstäver du behöver för din text och som ryms på din lightbox.

  ljusbox-2

  6. Här har jag klistrat fast (självhäftande) en batteridriven led-ljusslinga i själva lådan som hör till pussellocket. Mät noga för att veta hur lång ljusslinga du behöver och för att fördela slingan jämt i lådan. Tänk på åt vilket håll du vill att sladden ska sticka ut. Ett tips är att skära ett litet jack i kanten av lådan för att sladden inte ska klämmas åt för hårt när du sedan sätter på locket.

  ljusbox-3

  7. Sätt på locket på lådan. Sedan sätter du i batterier till ljusslingan (batteridelen kan du gömma bakom lådan för att enkelt kunna slå av/på lightboxen). Eventuellt att du gör några finjusteringar på lådan.

  8. Tänd lightboxen. Klar!

  Fler bilder till instruktionerna hittar du på Camilla Blombergs blogg.

  Läs mer om

  LÄS MER FRÅN FIXAT

  Till toppen