Vi på ATL ser gärna att du uppdaterar din webbläsare till en nyare version för att ATL.nu ska fungera på bästa sätt. Klickar du här kommer du till en hemsida som listar nyare webbläsare.
När saven stiger är det dags. Ulf Andersson Eckardt visar hur man gör en fin borste av trä att måla eller städa med.
Allt som behövs är en vass kniv och en god portion tålamod.
Ulf Andersson Eckardt lär dig hur han gör fantastiska borstar av hägg.
Den första regeln när man gör en borste, pensel eller kvast är att ha tålamod och framförallt att inte ge upp, det lönar sig i längden.
Från början gjordes den här typen av borste av en nordamerikansk indianstam som använde borsten för att städa sina bostäder.
Överkurs. När man kan konsten är det möjligt att göra stora kvastar på samma sätt. FOTO: Foto: Ulf Andersson Eckardt
Här i Sverige är häggen det träslag som passar bäst för att tillverka en borste. Häggen har en bra spänst i fibrerna, medan hassel är utmärkt till penslar med sina ”mjukare” fibrer. Björk fungerar också bra till en borste, men då gäller det att hitta en relativt kvistfri sådan.
Virket tas framför allt vid den första kraftiga savstigningen och ända fram till sensommaren. När veden väl frusit så är det ogörligt att dra fibrerna i hela sin längd. De vill då hela tiden gå av och brottytorna bildar en ”trappstruktur ”på pinnen.
Här kommer en instruktion på en borste Ulf Andersson Eckardt kallar för ”Lyxborste 4.3”, det vill säga att du 4 gånger måste använda talet/måttet 3 vid tillverkningen av borsten.
Rak eller ihopsydd borste utan borst utan helt i trä. FOTO: Foto: Ulf Andersson Eckardt
1. Såga häggpinnen (1.3) 3 dm lång.
2. Pinnen ska vara (2.3) 3 centimeter i diameter, där den är som tjockast.
Hela processen, från pinne till borste. FOTO: Foto: Ulf Andersson Eckardt
3. Utgå från pinnens tjockaste ände och gör ett skär i barken runt om pinnen på en (3.3) tredjedel av pinnens längd utan att skära i veden. Skala därefter bort barken på tredjedelen mot pinnens ände. (Obs, om savstigningen är god så räcker det med ett skär i barken runt om pinnen samt skära en slits i dess längd för att kunna fläka av barken med fingrarna.)
Fibrerna blir strån. Så här dras de fram ur häggpinnen. FOTO: Foto: Ulf Andersson Eckardt
4. I änden på den skalade delen skär du snett nedåt, inåt pinnen, med knivens blad, precis under knivspetsen och trycker därefter fast den träflik som rest sig med tummen mot bladet. Dra fliken/fibrerna mot pinnens andra ände. Fånga sedan upp en ny träflik med kniven, vid sidan av den föregående och utför samma moment igen. Fortsätt så tills du gått runt hela pinnen. (Obs! Ge inte upp. Fibrerna kommer att gå av de tre till fem första varven utan att nå fram till kvarvarande bark.)
5. Såga av den ”pegg” som blir kvar då du inte längre kan dra några fibrer på den första tredjedelen av pinnen.
6. Skär i barken, runt om pinnen cirka 1 centimeter från det tidigare skäret och skala därefter bort resterande bark. Om du gjort rätt ska du ha kvar en barkring på pinnen. Ringen förhindrar att borsten dras förbi det ”måttet” och lossnar.
7. Använd ett av de översta fiberborsten på borstens nedre del som mått. Vik den upp mot skaftet och sätt ett märke 3 centimeter ovanför borstets slut (4.3). Vid det märket börjar du sedan dra fibrer åt motsatt håll jämfört med tidigare, det vill säga mot barkringen. Gör så tills du fått ett skaft som är tillräckligt tjockt/smalt.
8. Böj de framdragna borsten som finns på skaftet, över dem som finns i pinnens ände och knyt ihop de med en vaxad tråd eller björkrot.
Ihopsydd på Shaker-vis blir den runda borsten plattare. FOTO: Foto: Ulf Andersson Eckardt
9. Putsa/rengör och klipp borsten jämna. Om du vill kan du sy ihop dem likt ”Shakers” gjorde med sina. Avsluta sedan med en fin knopp på skaftet.
När du gör en pensel så ska du inte sy den, men däremot ”bråka” borsten. Du slår över borsten med en pinne, på en trästock så att borstens fibrer delar på sig och blir mer mjuka. Därtill ställer du pensel i vatten innan användandet så blir den än mer mjuk.
Färdig pensel helt av trä passar perfekt till slamfärg. FOTO: Foto: Ulf Andersson Eckardt
Penseln duger till slamfärger där man i efterhand lätt kan borsta bort de fibrer som släpper från borsten.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.