Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 3 augusti 2016

Låt solen torka skörden: Så gör du en enkel torkapparat av kartonger

Så här bygger du en torkapparat av två kartonger, pinnar, plast och tejp. Sedan gör solen torkjobbet åt dig.

Att bygga en torkapparat är brutalt enkelt, så enkelt att du kan bygga en ny varje säsong. Det enda viktiga är att skynda sig medan solen står högt. Den här maskinen är helt strömlös och torkar äppelringar, vinbärsrussin och annat gott med hjälp av solens värme.

Principen är enkel. En kartong målas svart och fungerar som värmesamlare. När solen skiner på den svarta ytan bakom plasten värms luften upp och stiger till låda nummer två.

Där inne ligger det du vill torka på ollor, på galler eller trätt på pinnar.

Det här behöver du

soltork
Bildkälla: Instructables

Två kartonger, en långsmal och låg till värmetråg och en större som rymmer det du vill torka.

Stadig tejp.

Svart färg.

Genomskinlig plast att täcka sol-lådan med.

Långa pinnar att sticka in i översta lådan som stöd för det du vill torka.

Så här byggs torken

tork

Klipp bort övre delen av den plattare lådan och måla insidan svart. Täck sedan med genomskinlig plast. Gör ventilhål i bägge kortsidorna.

Skär ett hål längst ner i den stora lådan, så stort att den lägre lådan passar mot hålet. Tejpa noga ihop lådorna så att ingen värme läcker ut. Använd en bit av kartongen du klippt bort för att fylla glappet.

Stick långa pinnar genom den stora lådan högst upp så att du kan använda dem som stöd för det du vill torka. Antingen läggs det du vill torka på luftiga ollor som ställs på pinnarna inne i lådan eller så träs äppelringar eller svamp på pinnar och läggs in på stöden.

Torka i din soltork

slices of dried apples on white background

Ställ torkapparaten på ett bord i full sol så att luften värms och börjar cirkulera.

Ladda den med till exempel tunt skivade äpplen, bär, kryddor, blad eller svamp. Eftersom du är beroende av solen är det ingen bra tork för riktigt blöta matvaror som fruktpuréer.

Håll koll på resultatet och se till att torken tas in om det blir svalt, regnar eller solen går i moln. Annars kan det du vill torka dra åt sig fukt igen.

 

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen