Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Fixat 7 december 2017

Lättvirkad och söt pepparkaksgubbe till julgranen

Virka en, virka två, kanske tre. Ellinor Widéen från virkportalen Stitchbloggers har designat en lättvirkad och söt pepparkaksgubbe till julgranen.

 God, glad och lite runt om magen. Ellinor Widéen bjuder på mönster på pepparkaksgubbe med liten kalaskula. Foto: Ellinor Widéen.
God, glad och lite runt om magen. Ellinor Widéen bjuder på mönster på pepparkaksgubbe med liten kalaskula. Foto: Ellinor Widéen.

Ellinor Widéen bloggar under namnet FrostvirkaStitchbloggers. Hon är mellanstadielärare till vardags, inte underligt att hon bjuder på en liten pepparkaksgubbe till jul.

Material

Garn: Scheepjes Catona: brun 503, röd 192, grön 412, vit 106. Från Favoritgarner.

Virknål: 3 mm.

Förkortningar:

m -maska

sm – smygmaska

lm – luftmaska

fm – fast maska

mb – maskbåge

Så virkar du pepparkaksgubben

Huvud: Gör en magisk ring.

Varv 1: 1 lm, 8 fm om ringen, sm i första fm.

Varv 2: 1 lm, *2 fm i nästa m, 1 fm i nästa m, upprepa från * varvet ut och avsluta med sm i första fm. Du har 12 fm.

Varv 3: 1 lm, * 2 fm i nästa m, 1 fm i var och en av följande 2 m, upprepa från * varvet ut och avsluta med sm i första fm. Du har 16 fm.

Varv 4: 1 lm, *2 fm i nästa m, 1 fm i var och en av följande 3 m, upprepa från * varvet runt och avsluta med sm i första fm. Du har 20 fm. Klipp av tråden.

Läs också: Virka en fin droppe till granen

 Startpunkter för att virka armar och ben. Första armen beskrivs i varv 6. Foto: Ellinor Widéen.
Startpunkter för att virka armar och ben. Första armen beskrivs i varv 6. Foto: Ellinor Widéen.

Kropp: Gör en magisk ring.

Varv 1 – 4: Virka som huvudet, men klipp inte av tråden.

Varv 5: 1 lm, *2 fm i nästa m, 1 fm i följande 4 m, upprepa från * varvet runt och avsluta med sm i första fm. Du har 24 fm.

Varv 6: Fm i bakre mb på första m (Se markering 1 på bilden), 1 fm i bakre mb på var och en av följande 4 fm, (1 lm, vänd på arbetet, fm i var och en av följande 3 m) 7 ggr, vänd, 1 lm, fm i första m, hst i nästa m, fm i sista m. Klipp av tråden.

Sm i samma m som benet slutar i (Se markering 2 på bilden), fm i bakre mb på följande 5 m (1 lm, vänd på arbetet, fm i var och en av följande 3 m) 7 ggr, vänd, 1 lm, fm i första m, hst i nästa m, fm i sista m. Klipp av tråden.

Sm i samma m som benet slutar i (Se markering 3 på bilden), 1 fm i bakre mb på var och en av följande 4 m, (1 lm, vänd på arbetet, 1 fm i var och en av följande 2 m) 6 ggr, klipp av tråden.

Sm i samma m som armen slutar i (Se markering 4 på bilden), 1 fm i bakre mb på var och av följande 2 m, virka sedan ihop huvudet med kroppen, avigsida mot avigsida, genom att göra fm i bakre mb på 4 m, (1 lm, vänd på arbetet, 1 fm i var och en av följande 2 m) 6 ggr, klipp av tråden.

Gör 2 kroppar. På den ena av gubbarna sätter du tre knappar på magen, och två ögon genom att sy franska knutar. Det finns fina filmer på nätet som visar hur man gör franska knutar om du känner dig osäker. Brodera en röd mun. Fäst alla trådar.

Läs också: Virka små fjärilar

Hopvirkning:

Lägg gubbarna med avigsidorna mot varandra. Virka ihop med sm genom bakre mb på båda gubbarna varvet runt. Runt armar och ben gör du också sm genom båda gubbarna, med samma avstånd mellan maskorna som där du virkar direkt i fm, men här får du gå lite på känsla. Fäst trådarna och dra i en hängare i toppen på gubben.

Använder du Favoritgarners garnpaket så räcker det till att göra 2 pepparkaksgubbar.

Läs också: Virka en vacker ängel till granen

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen