Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lifehack 17 oktober 2017

Kalka av dina hushållsmaskiner - så enkelt är det

Strykjärnet spottar småsten och kaffet smakar skunk. Så här kalkar du av hushållsmaskinerna hemma.

 Blä! Kaffe från en igenkalkad bryggare smakar inte gott. Tur att det är så lätt att göra rent. Foto: Istock
Blä! Kaffe från en igenkalkad bryggare smakar inte gott. Tur att det är så lätt att göra rent. Foto: Istock FOTO: gabriellephotos

Strykjärnet

Häll en matsked ättikssprit i tanken och fyll på med vatten. Sätt på järnet och låt vätskan pysa bort. Öppna gärna ett fönster eller håll till under köksfläkten, det luktar ättika. Skölj sedan tanken med rent vatten flera gånger.

Sitter det kvar kalkpluttar i ånghålen? Torka med en tops doppad i ättikssprit.

Läs instruktionsboken noga om du har en ångstation. Vissa rengör sig själva så att du bara behöver skölja ur en kalkfälla i maskinen.

Läs även: Tvättat snytpapper i fickan igen? Så får du bort luddet!

Kaffebryggaren

Blanda 6 deciliter vatten med 2 deciliter ättikssprit. Häll det i bryggaren och slå på. När hälften av vätskan runnit igenom stänger du av och låter stå i ungefär en kvart.

Slå på bryggaren igen och låt resten av vätskan rinna genom. Häll till sist bort ättiksvattnet och kör 3-4 gånger med rent vatten så att ättikan försvinner.

Vattenkokaren

Blanda vatten och ättika på samma sätt som till kaffebryggaren. Häll i kaffekokaren och koka upp. Slå av och låt stå i en kvart innan ättiksvattnet hälls bort.

Koka till sist 3-4 vändor med rent vatten.

Diskmaskinen

Börja med att rensa alla filter i diskmaskinen och inspektera spolarmarna så att inte skräp sätter igen hålen. Pilla bort försiktigt med exempelvis en tandpetare. Häll sedan några matskedar ättikssprit i diskmedelsfacket och kör ett program.

Läs även: Rengöra gjutjärnspanna – så gör du

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen