Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Fixat 20 mars 2019

Maja stickar nytt med gamla svenska mönster

Maja Karlsson har stickat varje dag sedan hon var 6 år. Hon är stickdesignern som vill att vi uppmärksammar vår svenska mönsterskatt och möjligheterna med flerfärgstickning.

 Maja Karlsson är en erfaren och kunnig stickdesigner. Hennes kreativitet syns i hennes många moderna plagg med traditionella stickmönster.
Maja Karlsson är en erfaren och kunnig stickdesigner. Hennes kreativitet syns i hennes många moderna plagg med traditionella stickmönster. FOTO: Bianca Brandon Cox

Maja Karlsson stickar vart hon än går. På tågresan, på stugsemestern, vid middagsbordet. Varje kväll somnar hon med huvudet fullt av blomsterbårder, småstjärnor och landskapsmönster. I snart fem år har hon livnärt sig på sitt stora intresse och är en flitigt anlitad föreläsare, kursledare och författare. Sedan några år bor hon i Arvika, i ett gult 1920-talshus. På ett av våningsplanen har hon sin ateljé där hon lägger upp kurser i stickteknik, bloggar, skriver böcker och framför allt, ritar stickmönster för plagg med traditionella svenska stickmotiv i modern passform.

– Även om ett otal blommor stickats i över 100 år, finns det alltid nya varianter att skissa fram! Jag leker med mönstren, delar upp dem, halverar dem och placerar dem på nya, kanske lite oväntade ställen, säger Maja Karlsson.

Tradition på lekfullt vis

 Maja Karlsson skapar nytt med gamla svenska mönster.
Maja Karlsson skapar nytt med gamla svenska mönster. FOTO: Maria Rosenlöf

På hennes plagg kan en blomsterslinga hamna på ryggen och ett stiliserat djur på en ficka och på så sätt få ett modernt uttryck. Lekfullheten och förmågan att förnya syns då och då i färgvalet, med kanske en färgskala i pastell istället för de klassiska, klara grundfärgerna.

– Jag gillar att laborera med färg och form. Men också med nya tekniker, till exempel att sticka en socka från tån och upp. Även en van stickare kan finslipa sin teknik, bli snabbare eller få ett jämnare resultat!

Läs också: Laga slitna tröjan med en stickad lapp

Mormor visade

Maja Karlsson minns exakt det ögonblick då hennes intresse för stickning föddes. Som 6-årig flicka var hon en dag hemma hos sin mormor Greta, som högtidligt drog ut en av lådorna i en gammal byrå. Maja såg en skattkista av paljetter, knappar och märkböcker uppenbara sig. När mormor drog fram några blanka stickor och ett vackert ljusblått garn kändes det som julafton. Och hon visade Maja: En rät, en avig…

Provlapparna från denna första lilla stickning blev en kofta till nallen. Intresset som föddes hade hon med sig genom sina uppväxtår, hobbyn blev bara större och hon startade bloggen Husmorsskolan.

– Där lade jag upp mina egna mönster och modeller. Järbo garn och några veckotidningar fick syn på dem och plötsligt fick jag rita mönster på uppdrag. Det blev en positiv spiral och jag kunde starta eget företag och nätbutik.

Släkt med folkdräktstraditionen

Svenska stickmönster och flerfärgstickning är något Maja vurmar lite extra för och om detta har hon också skrivit en bok. Själv är hon särskilt förtjust i stjärnor, hjärtan, blad och andra stiliserade mönstermotiv från naturen.

Men vad som är typiskt svenskt kan vara både lite enkelt och lite svårt att peka ut, menar hon. Lingon, granar, rosor och dansande par är ju vanliga motiv från flera delar av landet. Färger som traditionellt använts är klara, rött, grönt, svart, vitt.

– I de landskap där folkdräktstraditionen hållits levande, som i Hälsingland och Dalarna, är man mer medveten om sitt mönsterarv. På Gotland finns rosenvantar, på Öland är kvarnar och blommor en klassiker, säger Maja Karlsson.

Inspirerat av broderi

Men mönster som kan vara typiska för ett landskap, som åttabladsrosen i Hälsingland, är också ett vanligt mönster i stora delar av världen. Den har alltså rest med människor över jordklotet, menar Maja Karlsson, och har därmed ett eget symbolvärde. Precis som de mönster vi har gemensamt med Norge visar vår besläktade historia. Många mönster har lånats in och överförts från andra tekniker som broderi och vävning.

– Nästan vart jag än kommer i landet så träffar jag på folk som berättar om traditionella familjemönster som ärvts i flera generationer. Det finns oändligt mycket kvar att upptäcka!

Flerfärgstickning för varmare plagg

Flerfärgstickningen ger många fantasifulla möjligheter både för nybörjare och erfarna. De vackra mönstren går att variera i det oändliga. Maja Karlsson är övertygad om att flerfärgstickningen uppstod både utifrån ett praktiskt behov och ett estetiskt. Hon säger:

– När man i stickningen växlar över till andra eller tredje färgen får ju första färgens garn följa med. Man får på så sätt tjockare, varmare och mer slitstarka kläder. Det ursprungliga behovet var värme – men det medförde att många estetiska motiv skapades och därmed vår enorma mönsterskatt.

Läs också: Sticka lovikkavantar till hela familjen

Maja Karlsson trivs gott i Arvika, här finns ett stort intresse för konsthantverk. Efter en tid på annan ort flyttade hon för några år sedan tillbaka till småstaden där hon en gång studerade till musiklärare. Och digitaliseringen har gjort det möjligt för henne att nå ut brett över landet.

– Utvecklingen av sociala medier har ett fint sätt att sprida kunskap och inspiration! Idag finns en enorm stickgemenskap på nätet. Man kanske inte har möjlighet att resa och då är det fantastiskt att ha tillgång till nätets alla inspirationsbilder och kurser. Det är roligt att man kan bo lite var som helst.

Majas nybörjartips för flerfärgstickning

 Majas vantar med stiliserade rosor.
Majas vantar med stiliserade rosor. FOTO: Maria Rosenlöf

Välj garn av ull framför bomull om du ska sticka med flera färger. Ullens fibrer hakar i varandra och ger ett jämnare resultat. Man måste vara ganska erfaren för att få det snyggt i andra garn. Se också gärna till att välja garn i en bred färgskala. Det ökar dina valmöjligheter!

Sticka Majas rosiga rand

 Roskofta.
Roskofta. FOTO: Maria Rosenlöf

Rosorna i bården kan användas som en enhet, där två rosor med höger- respektive vänsterlutning kombineras, eller en och en som på koftan Rosa.

 Roskofta.
Roskofta. FOTO: Maria Rosenlöf

Du kan också låta en ensam ros sitta på en ficka eller låta den rama in ett hörn, då den kan placeras både liggande och stående. Naturligtvis går det att rapportera rosorna på en hel yta, som på dessa provlappar.

Mönsterrepetition, stående: 9 m x 20 v, liggande: 20 m x 9 v.

 Den vackra rosen vänd åt höger.
Den vackra rosen vänd åt höger.
 Med en vänstervänd ros kan du bygga fler mönsterkombinationer.
Med en vänstervänd ros kan du bygga fler mönsterkombinationer.

Läs också: Sticka mössa och klassisk tröja med ok till babyn

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen