Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 11 april 2017

Måla äggen giftfritt med färg från skafferiet

Oroa dig inte för påskäggen. Allt du behöver för att få glada färger på äggen finns redan i ditt skafferi och på kryddhyllan.

Hemligheten är att doppa äggen i färgbad, varma eller kalla. Tiden i färgbadet avgör sedan hur stark färgen blir.

1. Börja med färgbad

Foto: Istock
Foto: Istock

Basen är vatten med lite vinäger i som stabiliserar färgerna. Två matskedar vinäger per liter vatten blir lagom.

Rödbeta och rödkål: Hacka grönsakerna och mät upp. En liter hack blir lagom. Koka en halvtimme i vinägervatten så att det täcker hacket. Sila bort hacket och låt svalna.

Gul lök: Lökskalen ger allt från ljust gula till mörkt roströd. Koka lökskal från cirka 12 stora lökar i en liter vinägervatten en halvtimme. Sila och låt svalna.

Gurkmeja: Koka 3 msk gurkmeja i en liter vinägervatten i en halvtimme. Låt det mesta av pulvret sjunka till botten, häll av vätskan och använd den att färga med. Gurkmejan ger solgula färger.

Kaffe: Brygg en liter riktigt starkt kaffe och häll i två msk vinäger. Kaffe ger allt från ljusbeige till kanelbrunt.

2. Färga kallt

Foto: Istock
Foto: Istock

Barnens favorit. Låt barnen lägga kokta, kalla ägg i rumstempererad färglösning. Två till fem minuter ger svaga färger. Ligger äggen kvar i flera timmar blir färgen starkare men också lätt att repa. Ta upp äggen försiktigt och klappa torrt med hushållspapper.
Kalla metoden passar bättre än varmt för rödkål som då ger fantastiska mörkblå färger.

3. Färga varmt

Foto: IBL
Foto: IBL

Lägg äggen i kallt färgbad, koka upp och låt koka i fem-åtta minuter. Spola inte äggen i kallt vatten efteråt utan ta upp och klappa torrt. Lökskal med den här metoden blir mörk roströd.

4. Färga i lager

Foto: IBL
Foto: IBL

Experimentera med flera bad. Ett ägg som först kokas i gurkmeja och sedan doppas i rödkålslösning kan till exempel bli ljust grönt. Du kan också använda färgbaden som stänkfärg och få prickiga ägg.

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen