Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Fixat 15 mars 2019

Plastbanta: Hemsydd tepåse på en kvist

Sätt miljövänlig guldkant på testunden. Sy eviga tepåsar av tyg, häng på en kvist och slipp köpta tepåsar som aldrig multnar.

 Tvättbar tepåse som går att använda om och om igen. Med pinnen på koppkanten behövs inget snöre.
Tvättbar tepåse som går att använda om och om igen. Med pinnen på koppkanten behövs inget snöre. FOTO: Kristina Bäckström

Alla som lägger köksavfall i komposten vet att tepåsarna inte är vad de varit. Förr löstes de upp och försvann. Nu är påsen ofta av ett material som liknar täckväv i syntet.

Att sy egna tepåsar är ett skojigt pyssel och dessutom en perfekt present till teälskaren som vill göra lite av en ceremoni av fikastunden.

Så syr du tepåse på pinne

 Tvätta och använd igen. Tepåsen av tyg hängs på en liten kvist.
Tvätta och använd igen. Tepåsen av tyg hängs på en liten kvist. FOTO: Kristina Bäckström

Utgå från de koppar du använder. Djupa muggar kan ha tepåsar som är decimetern höga medan den som dricker ur en grundare kopp får kapa sina tepåsar lite.

Klipp till påsmaterialet ur vanligt vitt lakanstyg, det får gärna vara lite nött och tunt.

Räkna med en sömsmån på 0,5 centimeter i kanterna men lägg till extra i överkanten för en dubbelvikt kant som ger tepåsen stadga.

Börja med att vika ner den dubbla överkanten och sy ner den med sicksack. Sy sedan ihop tepåsens ytterkanter med sicksack.

Klipp till en kvist från till exempel rönn eller syrén, barka av den och spetsa ena änden. Ta sedan en stoppnål eller en strumpsticka i metall och gör hål i påsen, alldeles under den vikta dubbelkanten.

Där sticks kvisten in, tebladen hälls i och det är dags att brygga sig en kopp.

Läs också: Plastbanta: Sy fruktpåse av en spetsgardin

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen