Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Fixat 4 november 2022

Pynta och pyssla med pumpor

Hälsa hösten välkommen med pumpor!

Stora och små, några med locket på. Naturens egna pumpor är snabbaste piffet - men hemgjorda pumpor håller från år till år.

 Pumpor, gamla saker och mossa blir vackert tillsammans.
Pumpor, gamla saker och mossa blir vackert tillsammans. FOTO: Tommy Durath

Trädgårdens höstprimadonna är utan tvekan den pampiga, gula pumpan. Visst kan man gröpa ur och göra en pumpagubbe av den men det finns så mycket mer.

Fantisera, arrangera och plantera. Här får du ett knippe idéer att börja med.

1. Pumpor i bur

 Samla pumpor i fina höstarrangemang! Titta först efter vad du har hemma. Sedan byggs arrangemanget med pumpor, skogsfynd och löv.
Samla pumpor i fina höstarrangemang! Titta först efter vad du har hemma. Sedan byggs arrangemanget med pumpor, skogsfynd och löv. FOTO: Tommy Durath

Samla pumpor i fina höstarrangemang! Här kan ljuslyktor och fågelburar komma till användning för en charmig mix. Bädda med lite grön mossa. Blanda gärna pumporna med lite kottar från skogen och kanske ett och annat höstfärgat blad – äkta vara eller konstgjorda höstlöv av tyg.

2. Höstkrans med pumpor

 Gör en fin höstkrans pyntad med småpumpor.
Gör en fin höstkrans pyntad med småpumpor. FOTO: Tommy Durath

Klä en stadig halmkrans med grönmossa, fastlindad med grön blomstertråd. Gamla krokiga grenar med lavar surras fast kors och tvärs över kransen. Sedan kan småpumpor läggas i kransens mitt. Vill du försäkra dig om att pumporna inte trillar ut, stick fast en bit av en grillpinne i kransen och spetsa sedan pumpan på grillpinnens vassa ände.

Läs också: Sy fina flugsvampar

3. Stol med mossa

 Bygg en fin höstinstallayion med en gammal stol i centrum.
Bygg en fin höstinstallayion med en gammal stol i centrum. FOTO: Tommy Durath

En gammal stol blir ett fint blickfång. Med ny sits av grön mossa, blir det en mjuk bädd för samlingen av pumpor. Det blir fint att ställa ihop andra trädgårdsföremål runtom. En vattenkanna, en lykta…

4. Pynta med gyllene pumpor

 Riktiga lyxpumpor har förstås gyllene skaft och den allra mest exklusiva sorten har strimmor av guld.
Riktiga lyxpumpor har förstås gyllene skaft och den allra mest exklusiva sorten har strimmor av guld. FOTO: Tommy Durath

En gnutta guld på pumpan förvandlar den till något helt annat.

Du kan förstås måla med vanlig hobbyfärg i guldmetallik. Dyrare men också ett strå vassare är den flytande förgyllningen, bronseringsfärg. Den flyter ut i en perfekt yta med fantastisk glans och täcker helt vid första strykningen.

För en strimmig pumpa, droppa det flytande guldet i fördjupningen runt pumpans skaft. Tippa sedan varligt på pumpan, så rinner färgen själv ner längs pumpans sidor.

5. Plantera i pumpan

 Om möss kan bli hästar och en pumpa en förtrollad vagn, så är det kanske en ganska blygsam konst att göra om den till en blomkruka.
Om möss kan bli hästar och en pumpa en förtrollad vagn, så är det kanske en ganska blygsam konst att göra om den till en blomkruka. FOTO: Tommy Durath

Skär ut ett taggigt lock runt pumpans skaft. Gröp ur pumpans innanmäte. Plantera fetbladsväxter, placerade längs ena sidan på pumpan. Täck resten av jordytan med mossa och lägg tillbaka locket, ställt på kant mot den mosstäckta ytan. Pumpan håller sig fräschast ute i det svala vädret, men kan tillfälligt flyttas in som dekoration på det dukade bordet.

6. Pumpor från bokhyllan

 Loppisfyndade böcker blir evigt pumpapynt.
Loppisfyndade böcker blir evigt pumpapynt. FOTO: Tommy Durath

Gamla böcker förvandlas till tredimensionella pappersskulpturer med hjälp av fintandad såg.

Så gör du:

1. Gå på loppis och inhandla en tjock bok med många sidor. Gärna en bok med bra, tjockt papper.

2. Pensla bokens kanter med vanligt hobbylim eller trälim. Lägg boken i press. När limmet torkat är boken stabil, ungefär som en träbit. Rita på bokens pärm ut formen du vill såga.

3. Såga! Använd en sticksåg och välj ett sågblad för metall, eftersom de har den finaste tandningen. Sen tar själva sågningen typ 15 sekunder. Kläm ihop boken hårt och putsa bokens sågade kant med finkornigt sandpapper.

4. Ta bort bokens pärmar helt från din sågade form. Vill du färga papprets kanter, görs det med en bred tuschpenna. Måla papprets kanter med boken ihopslagen, så att tuschpennans färg får blöda in i pappret.

5. Slå sedan upp boken och veckla ut sidorna. Första och sista sidan limmas ihop mot varandra. Ge pumpan ett ”skaft” av en vanlig trägren, fastlimmad med hjälp av limpistol.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen