Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Fixat 21 december 2022

Pyssla en minigran med filt

Skippa jättegranen och pynta hemmet med en eller flera små minigranar! Lagom stort för att kunna variera och pynta i olika stilar från år till år.

Här är pyntet du fixar själv på en kväll.

 En gran behöver inte vara stor. Med mycket färg syns den ändå.
En gran behöver inte vara stor. Med mycket färg syns den ändå. FOTO: Tommy Durath

Tomtar och flätade korghjärtan. Ta nya grepp på traditionella gamla godingar och gör dem i mjuka filttyger med lite mer färg. Fyll hela granen med filtmjuka figurer i folkloristiska färgglädje!

Snurror och girlanger

 Har du egen ull kan små bollar vätas med såpvatten och rullas ihop mellan handflatorna.
Har du egen ull kan små bollar vätas med såpvatten och rullas ihop mellan handflatorna. FOTO: Tommy Durath

Den fina girlangen är plättlätt att göra själv! Påsar med filtade små bollar i blandade färger finns i hobbyaffärer, liksom den vaxade, styva tråden. Använd en spetsig broderinål för att trä bollar på tråden och en tång för att dra nålen igenom bollen.

Snurror görs flera åt gången. Stapla fem ark av tunn hobbyfilt i olika färger på varandra. Rita upp snurrans bladliknande form upprepade gånger över filten.

Klipp en 20 cm lång bit av den vaxade tråden. Vik tråden dubbel och placera längs med ”snurrbladets” mitt. Sy fast tråden med tät sicksacksöm. Klipp ut snurran. Spraya fuktig med vatten. Ta tag i båda ändar och vrid så att filtlagren snurras. Låt torka.

 Diagram att klippa ur.
Diagram att klippa ur. FOTO: Anna Örnberg

Flätade korgar & ulliga tofsar

 Så mycket lättare än att tjorva med papper. Små ulltofsar passar fint till.
Så mycket lättare än att tjorva med papper. Små ulltofsar passar fint till. FOTO: Tommy Durath
 Vikdiagram hjärta
Vikdiagram hjärta FOTO: Anna Örnberg

Fläta små hjärtekorgar i filt – så mycket lättare än papper! Rationalisera: Klipp 12 cm breda remsor av tunn filt. Vik dem dubbla. Pressa. Klipp ut en hel rad hjärthalvor längs med den vikta kanten. Klipp en hänkel, 1 x 10 cm, av filt och limma fast med kortändarna mot hjärtats insida.

Tofsarna görs av filtigt, fluffigt yllegarn. Blanda restgarn av olika färger eller köp ett garn som är tonat i blandfärger.

Liten tomtenisse

 Lite filt, lim och en ulltuss skapar liten tomte.
Lite filt, lim och en ulltuss skapar liten tomte. FOTO: Tommy Durath

Sötaste nissarna är bara en smal strutformad luva av filt. I hobbyaffärer finns stora ark av hård filt som lämpar sig perfekt! Klipp en ca 10 cm lång bit av den vaxade tråden. Vik tråden dubbel som ögla. Vik sedan ihop tomteluvan, med öglan instoppad i luvans topp. Sy ihop med tät sicksacksöm.

Tryck lite lim in i luvan och peta in en tuss löskardad ull (Panduro) som tittar ut som skägg under luvan.

Stora bordstomtar

 En större tomte att pynta bordet med. Har du inget skinnspill kan lockar av krusig ull användas i stället.
En större tomte att pynta bordet med. Har du inget skinnspill kan lockar av krusig ull användas i stället. FOTO: Tommy Durath

Använd stora träkulor, 70 mm i diameter, som stomme/tyngd. Limma kulan på en träplatta eller ett litet burklock som fot. Klä in kulans nedre halva med fastlimmade remsor/spillbitar av fårskinn.

För luvan används med fördel styv/tjock filt alternativt en varmtvättad ylletröja som tovat ihop sig. Den strutliknande luvan viks dubbel och sys ihop med tät sicksack utmed långsidan. Fäst med lim på den fårskinnslockiga träkulan.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen