Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Fixat 17 september 2019

Så gör du egna bivaxdukar

Spara maten utan plast. Så här gör du egna bivaxdukar som håller fukten kvar i bröd, rester, snacks och grönsaker.

 Bivax och tyg är allt du behöver.
Bivax och tyg är allt du behöver. FOTO: Kristina Bäckström

Det finns fabriksgjorda bivaxdukar att köpa men de innehåller också jojobaolja och ett speciellt harts som gör bivaxduken extra klibbig. Hartset kan vara svårt att få tag på men det går utmärkt att göra bivaxdukar med bara bivax, de blir bara lite mindre klibbiga.

Hemligheten är att hitta det rätta tyget. Det ska vara ett tunt och tätvävt bomullstyg, ungefär som ett väl använt påslakan. Alltför blanka tyger fungerar sämre.

Tyg till bivaxduk

Ett bra bomullstyg drar åt sig vaxet ordentligt. Samtidigt är det så tunt att det lätt låter händernas värme forma bivaxduken runt skålkanter och grönsaker.

 Smart liten påse för snacks eller spröda kex.
Smart liten påse för snacks eller spröda kex. FOTO: Kristina Bäckström

Pröva dig fram med testbitar först – både för att se att det går att forma och blir tätt, och för att vissa tyger har färger som blöder när de får kontakt med vax.

När dukarna är färdiga går de att använda till det mesta, utom det riktigt kladdiga.

De görs rena med svalt vatten och diskmedel. När de till slut blir smuliga kan dukarna fräschas upp med en ny runda i ugnen på 150 grader.

Det här behöver du till bivaxduk

 Vik och värm med fingrarna så försluts påsen.
Vik och värm med fingrarna så försluts påsen. FOTO: Kristina Bäckström

Material:

  • Tätvävt men tunt och följsamt bomullstyg.
  • Bivax, smulat eller rivet på rivjärn. Bivax kan du köpa i hobbyaffär eller av en biodlare.
  • Pensel.
  • Bakplåt eller stor ugnsform.
  • Två bakplåtspapper.

Så gör du bivaxdukar:

 Flera olika sorters tyg att testa med.
Flera olika sorters tyg att testa med. FOTO: Kristina Bäckström

1. Lägg bakplåtspapperen på plåten eller formen. De finns där för att inte tyget ska färgas av plåten eller fastna. Bivaxet kommer tyvärr att smälta igenom så använd en plåt du inte använder till matlagning.

 Smulor av bivax läggs ovanpå tyget.
Smulor av bivax läggs ovanpå tyget. FOTO: Kristina Bäckström

2. Riv eller klipp till bitar av tyg och lägg på plåten. Strö bivaxsmulor över och ställ in i ugnen på 150 grader. Obs! Börja med testbitar så att du ser att tyget fungerar, att det blir lagom vikbart och att inte färgen på tyget blöder.

3. När bivaxet smälts tas plåten ur ugnen. Använd penseln får att jämna ut vaxet så att det varken blir pölar eller torra fläckar. Penseln går inte att göra ren, låt den bli vaxpensel för evigt.

 Fördela det smälta vaxet jämnt.
Fördela det smälta vaxet jämnt. FOTO: Kristina Bäckström

4. Lyft försiktigt upp det vaxade tyget. Det svalnar snabbt. Lägg det sedan på ett galler tills det är helt kallt.

5. Inspektera resultatet. Vaxet ska sugas in i tyget. Ligger det kvar ovanpå har det blivit för mycket vax. Skjutsa in i ugnen igen med en ren tygbit ovanpå som får suga upp överskottet.

 Värm och vänd och värm igen. Dra ur papperet och låt svalna.
Värm och vänd och värm igen. Dra ur papperet och låt svalna. FOTO: Kristina Bäckström

6. Vill du göra en snackspåse klipps en avlång bit tyg som sys till en påse med raksöm. Vik sedan en bit bakplåtspapper dubbel och stoppa in i påsen. Det hindrar att påsen klibbar ihop. Värm in bivax på ena sidan först och på den andra sedan. Håll upp påsen med till exempel en sked medan den svalnar.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen