Så gör du egna bivaxdukar
Spara maten utan plast. Så här gör du egna bivaxdukar som håller fukten kvar i bröd, rester, snacks och grönsaker.
Det finns fabriksgjorda bivaxdukar att köpa men de innehåller också jojobaolja och ett speciellt harts som gör bivaxduken extra klibbig. Hartset kan vara svårt att få tag på men det går utmärkt att göra bivaxdukar med bara bivax, de blir bara lite mindre klibbiga.
Hemligheten är att hitta det rätta tyget. Det ska vara ett tunt och tätvävt bomullstyg, ungefär som ett väl använt påslakan. Alltför blanka tyger fungerar sämre.
Tyg till bivaxduk
Ett bra bomullstyg drar åt sig vaxet ordentligt. Samtidigt är det så tunt att det lätt låter händernas värme forma bivaxduken runt skålkanter och grönsaker.
Pröva dig fram med testbitar först – både för att se att det går att forma och blir tätt, och för att vissa tyger har färger som blöder när de får kontakt med vax.
När dukarna är färdiga går de att använda till det mesta, utom det riktigt kladdiga.
De görs rena med svalt vatten och diskmedel. När de till slut blir smuliga kan dukarna fräschas upp med en ny runda i ugnen på 150 grader.
Det här behöver du till bivaxduk
Material:
- Tätvävt men tunt och följsamt bomullstyg.
- Bivax, smulat eller rivet på rivjärn. Bivax kan du köpa i hobbyaffär eller av en biodlare.
- Pensel.
- Bakplåt eller stor ugnsform.
- Två bakplåtspapper.
Så gör du bivaxdukar:
1. Lägg bakplåtspapperen på plåten eller formen. De finns där för att inte tyget ska färgas av plåten eller fastna. Bivaxet kommer tyvärr att smälta igenom så använd en plåt du inte använder till matlagning.
2. Riv eller klipp till bitar av tyg och lägg på plåten. Strö bivaxsmulor över och ställ in i ugnen på 150 grader. Obs! Börja med testbitar så att du ser att tyget fungerar, att det blir lagom vikbart och att inte färgen på tyget blöder.
3. När bivaxet smälts tas plåten ur ugnen. Använd penseln får att jämna ut vaxet så att det varken blir pölar eller torra fläckar. Penseln går inte att göra ren, låt den bli vaxpensel för evigt.
4. Lyft försiktigt upp det vaxade tyget. Det svalnar snabbt. Lägg det sedan på ett galler tills det är helt kallt.
5. Inspektera resultatet. Vaxet ska sugas in i tyget. Ligger det kvar ovanpå har det blivit för mycket vax. Skjutsa in i ugnen igen med en ren tygbit ovanpå som får suga upp överskottet.
6. Vill du göra en snackspåse klipps en avlång bit tyg som sys till en påse med raksöm. Vik sedan en bit bakplåtspapper dubbel och stoppa in i påsen. Det hindrar att påsen klibbar ihop. Värm in bivax på ena sidan först och på den andra sedan. Håll upp påsen med till exempel en sked medan den svalnar.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.