Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Fixat 28 december 2017

Så gör du tändkottar – brasans bästa vän

Niklas Kämpargård delar med sig av tipset alla brasälskare behöver – så gör du egna eldkottar! Ekologiskt så det förslår!

Helt vanliga tallkottar doppade i stearin är en utmärkt grund för att få fjutt på brasan. Läs mer på Niklas Kämpargårds blogg Lev som en bonde. Det enda som behövs är torra tallkottar, stearinstumpar och ett par grytor som du inte är särskilt rädd om. Tändkottar är dessutom ett utmärkt pyssel att göra tillsammans med barnen, skriver han på sin blogg.

1. Plocka massor av kottar

FOTO: Niklas Kämpargård

Du ska välja hela, fina tallkottar. Grankottar fungerar också men är inte lika spretiga i torkat tillstånd.

2. Torka kottarna

FOTO: Niklas Kämpargård

Torka kottarna luftigt (gärna utspridda på ett nät). Ett enklare – och snabbare sätt – är att torka kottarna i svamptorken. Då tar det bara knappt ett dygn att få färdiga kottar.

3. Klipp bort vekarna

FOTO: Niklas Kämpargård

Klipp bort brända delar av veken för att slippa missfärgat stearin.

Läs också: Levande ljus hemma – tänk på det här

4. Smält i kastrull

FOTO: Niklas Kämpargård

Smält stearin i ett vattenbad på medelvärme på spisen. Tänk på att använda grytor du inte är rädd om då det är mycket svårt att få dem rena från stearin.

5. Plocka bort vekar

FOTO: Niklas Kämpargård

Efterhand som stearinet smälter plockar du bort gamla vekar med hjälp av en kökspincett eller blomsterpinne. Var försiktig så att du inte bränner dig.

Smartaste vedklyven hittar du på Landshopping.se

6. Lägg ner kottarna

FOTO: Niklas Kämpargård

När allt stearin smält doppar du ner kottarna i stearinet. Om det inte är tillräckligt djupt kan du lägga ner några kottar åt gången och röra runt så att kottarna impregneras ordentligt med stearin.

7. Låt torka

FOTO: Niklas Kämpargård

Lyft upp kottarna – en åt gången – och låt dom droppa av över grytan innan du lägger kottarna på ett tidningspapper för att torka. Redan efter fem minuter är de klara att använda.

Förvara kottarna luftigt, allra helst i en papperspåse vid sidan om eldstaden. Då är det enkelt att tända brasan i kakelugnen och plocka med ett par kottar ut i skogen då fort det är dags för en skogsutflykt.

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen