Så kan du koka juldoft på spisen
Sluta julstressa. Släck lampan, tänd ett ljus och ställ en fiffig gryta på spisen. Puttrande kryddor och frukter ger juldoft i hela huset.
Det är en pressad julfixares dröm, julstämning som trollas fram på nolltid utan att man behöver städa eller kånka hem gran.
En gryta fylls med julkryddor och frukter som ger den rätta stämningen. Den kan stå på spisen på låg värme en stund, se bara till att den inte kokar torrt.
Har du tur finns det en värmare för glögg i huset som värmer med värmeljus eller lite T-sprit. När doftgrytan kokat upp kan den stå där och sprida julstämning.
Läs också: Baka gott i jul – våra bästa recept
Så gör du en doftgryta för julen
1. Ta en liten kastrull och häll i en halv liter vatten eller äppeljuice.
2. Skiva ner ett äpple, en apelsin eller någon annan julig frukt. Du kan också lägga ner en näve lingon, nypon eller tranbär för mer bärdoft.
3. Krydda blandningen med dina favoriter från kryddhyllan. Använd hela kryddor, inte malda som kan bli ett kladdigt lager i botten av grytan. En mix att utgå ifrån är 4 kanelstänger, 1 matsked nejlikor, 5-6 stjärnanis och 1 matsked kryddpeppar.
4. Lägg till något vintergrönt. En kvist enris eller granris från trädgården ger skogsdoft. Du kan också använda färsk rosmarin eller några lagerblad.
5. Koka upp och låt sedan sjuda försiktigt. Var noga så att det inte kokar torrt.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.