Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Fixat 21 oktober 2019

Så lyckas du med klädköp på loppis

Missa inte de bästa klädfynden. Här är mina bästa tips för hur du går från planlöst blädder bland det begagnade till ren skattjakt.

 Bläddra målmedvetet på loppis. Det blir roligare så.
Bläddra målmedvetet på loppis. Det blir roligare så. FOTO: istock

Jag är en gammal loppis-råtta och en sak har jag lärt mig: Det är inte samma sak som att handla i en vanlig butik. På loppis vinner man sällan på att gå igenom allt på hyllor och karuseller. Det är inte heller en bra idé att gå in genom dörrarna med inställningen att något till varje pris ska med hem.

Här är några knep som hjälper dig hitta vad du söker och göra det bästa av till synes omöjliga plagg på loppis eller i second hand-butiken.

1. Ha en plan för önskefynden

 Just min loppis finns i ett område med många scouter och friluftsmänniskor så vandrarskorna dök upp till slut.
Just min loppis finns i ett område med många scouter och friluftsmänniskor så vandrarskorna dök upp till slut. FOTO: Kristina Bäckström

Bästa fynden gör du om du går in ofta på din favoritloppis och tittar efter några saker du redan vet att du vill ha och behöver. Om det står röd vinterjacka, stövlar, sommarklänning i hippie-stil och knäpp slips till pappa på din lista, kan du ta en snabb runda en gång i veckan och kika på just det.

Eftersom nya saker lämnas in och säljs ganska snabbt behöver du ha både koll och tur.

Själv hade jag ett par bra vandringsskor på önskelistan i två år. Plötsligt stod de bara där.

Läs också: Så dåliga är dina kläder för miljön

2. Gå på färg och känsla

I ett virrvarr av plagg kan du titta efter favoritfärger först, ofta sorteras plaggen efter färg på karuseller och hyllor. Klappa dig sedan fram. Känns tyget stickigt, billigt eller obehagligt behöver du inte ens titta på det.

3. Lär dig om kvalitet

Vissa fina märken kan ge ledtrådar men allt som är dyrt är tyvärr inte hållbart. Fina material som ren ull, silke och linne höjer kvalitetspoängen. Titta också på hur plaggen är sydda. Är de ihopsydda med jämna sömmar och sömsmåner går poängen upp. För plagg som bara körts ihop med en overlocksöm eller en sladdande raksöm går den ner.

Titta också på material i knappar och på foder. Fodret i ett välsytt plagg ska vara lite större än yttertyget.

4. Kolla tvättråden

Kräver plagget kemtvätt ska det verkligen vara värt det, till exempel för en kostym med kvalitet och fint snitt.

Det händer att även enklare plagg märkts med kemtvätt, antingen är de okynnesmärkta för att ingen ska kunna klaga på en tvättskada eller så är de av så dålig kvalitet att de inte tål normal skötsel.

Läs också: Tänk på det här INNAN du skänker till second hand

5. Hitta det bästa bland herrkläderna

 Herrskjortor – glada färger och stadiga tyger.
Herrskjortor – glada färger och stadiga tyger. FOTO: istock

Vill du ha en fin skjorta eller ylletröja? Då hittar du bästa kvaliteten bland herrkläderna. Skillnaden i passform är inte särskilt stor och om du är lite händig kan ett herrplagg lätt kortas av eller tas in.

6. Bygg om de äldsta kläderna

 Klänningarna på 1960-talet skräddades ofta med smala ärmar riktade neråt och lite bakåt. Knappast något att veva med armarna i.
Klänningarna på 1960-talet skräddades ofta med smala ärmar riktade neråt och lite bakåt. Knappast något att veva med armarna i. FOTO: istock

Var inte ledsen om ett äldre plagg stramar trots att storleken verkar rätt. Kläderna skräddades med mycket mindre komfort än vi är vana vid i dag. En 1960-talsklänning kan till exempel ha ärmar som gör det omöjligt med ”armar uppåt sträck”. Det kunde inte damerna då heller, de skulle sitta fint med armarna i knät.

Kläder kan också vara skräddade med tanken att den som bar den skulle ha korsett eller behå med spetsiga kupor under.

Ett bra knep är att göra plaggen ärmlösa eller sy om med en ärm i annat tyg och ett vidare ärmhål. Korsettkläderna kan sys ut ifall det finns extra tyg i sömsmånerna.

7. Sikta på stora storlekar

Ofta finns det en avdelning för större storlekar, leta gärna där även om du inte behöver. Storlekarna har ändrats. En 38:a för 15 år sen är mindre än dagens 38. Dessutom kan du hitta önskeplagg som blir perfekta med en minimal ändring.

8. Lär dig renovera slitna skor

Ett par slitna läderskor kan bli väldigt fina med lite omtanke och en rejäl putsning. Titta också på om skon går att lämna in för lagning hos en skomakare. Går den att klacka och sula om är det en sko som kan hålla länge.

9. Fynda smycken i krafslådan

Ta dig lite tid och leta igenom trasslet i smyckelådan även om innehållet kan se trist ut. Det kan dölja sig riktigt fina saker där.

10. Hitta garn och tyg på galge

Ibland är det själva materialet som är det viktiga. En hopplöst sydd kjol i rätt tyg kan bli något helt annat.

Stickade plagg kan repas upp och bli fint garn. Kolla att tröjan går att sprätta isär utan att skada garnet, repa upp och linda upp garnet på en flaska. Fukta lätt och låt torka så försvinner krusigheten.

Läs också: 7 tips för en mer hållbar klädkonsumtion

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen