Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Fixat 29 juni 2018

Så rengör du grillgallret – 7 smarta metoder

Bråkar du också med det ständigt smutsiga grillgallret? Lugn, det finns många olika knep för att få gallret skinande rent. Här listar vi sju smarta metoder!

FOTO: Istock

Lökmetoden

Dela en lök på hälften och när grillgallret är riktigt varmt – gnugga grillgallret med löken. En bonus för den som gillar lök är den svaga smaken av lök som uppstår vid nästa grillomgång.

Klassiska såpbadet

Lägg gallret på en plåt, i en balja eller i en sopsäck fylld med varmt vatten och såpa. Låt gallret ligga och dra i minst ett par timmar, gärna längre. Skölj av och skrubba vid behov.

Såpa + värme = sant

Smörj in grillgallret med såpa och lägg in det i ugnen. Än bättre är att lägga gallret på en djup ugnsplåt, fyll upp med vatten så att det täcker grillgallret och skvätt i en del såpa eller diskmedel. Värm ugnen till 100°C, stäng av och låt svalna. Tadaa! Nu blir det lätt att diska rent grillgallret från inbrända grillrester!

Läs också: Så tänder du grillen utan tändvätska

Coca Cola-metoden

Tro det eller ej, men Coca Cola kan faktiskt vara räddningen för ett skitigt galler. Knyckla ihop aluminiumfolie till en boll och doppa bollen i Coca Cola för att sedan gnugga bort smutsen.

Brännmetoden

Brännmetoden innebär att man hettar upp grillgallret till hög temperatur så att alla inbrända matrester och fetter enkelt bränns bort. Lägg gallret på grillen och täck det med aluminiumfolie. Slå sedan på grillen på hög temperatur och stäng locket. Lämna gallret att grillas i cirka 10-15 minuter. Öppna därefter grillen och skrubba bort den vita askan med grillborste eller hopknycklad aluminiumfolie (glöm inte att skydda händerna från hettan!). Klart!

Effektiv ångtvätt

Äger du en ångtvätt? Tveka inte utan använd det på ditt grillgaller, det funkar prima ballerina!

Ammoniak – effektivt, men inte att leka med

Ett gammalt knep är att lägga en skvätt ammoniak i en påse tillsammans med grillgallret. Men: Ammoniak är frätande och skadligt att andas in, så var försiktig och vistas alltis utomhus vid användning! Förslut påsen och låt ångorna från ammoniaken lösa upp all fett över natten. Skölj av och skrubba vid behov.

Ytterligare ett tips är att olja in gallret innan du börjar grilla. Då har smutsen svårare att fastna på gallret. Du kan även olja in det efteråt, så förebygger du att gallret rostar.

Källa: Rengöra.se, Ica

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen