Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 13 oktober 2015

Så skapar du en fin tavelvägg

Att samla ihop tavlor och fotografier och hänga dem tillsammans är trendigt. Det kan dock krävas lite planering för att det ska bli så fint som du vill, så här gör du!

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

Du måste först ha samlat på dig fina tavlor eller ramat in de motiv du vill ha. Likadana ramar ger ett lugnare intryck, men det kan också vara charmigt med udda ramar. Fundera över vilken känsla du vill förmedla och hitta ramar och motiv som passar. Var flexibel med vilka tavlor som ska vara med, ta bort eller lägg till fler om det behövs.

Du behöver:

 • Blyertspenna
 • Täckpapper eller andra stora pappersark
 • Sax
 • Papperstejp
 • Tumstock
 • Vattenpass
 • Spik och hammare eller borrmaskin/skruv/plugg
 • Tavlor
 • Gör så här:

  1. Börja med att lägga ut tavlorna på golvet för att komma fram till hur de ska sitta på väggen. Laborera med placeringen och formen på hela gruppen. Det är snyggt att ha ungefär lika stort avstånd mellan tavlorna.

  2. När du har kommit fram till hur du vill att de ska sitta, lägg en tavla i taget på täckpapper och rita av formen. Skriv gärna också vilken tavla formen tillhör så slipper du leta i steget längre fram. Lägg sedan tillbaka tavlan på sin plats i formationen. Upprepa med varje tavla.

  3. Klipp nu ut dina papperskopior. Para ihop rätt form med rätt tavla och märk ut på pappersarket var själva upphängningen (spiken eller skruven) ska sitta genom att lägga pappret på ramens baksida, känna genom pappret och markera med pennan.

  tavelvagg-rita

  4. Det är nu dags att tejpa upp formationen på väggen. Börja med den tavlan som ska sitta i mitten och utgå från den. Använd vattenpass och tumstock för att få pappersformarna att hänga rakt (speciellt om det är en tavla som ska hängas med dubbla spikar) och få tavlorna på rätt avstånd från varandra.

  IMG-20151011-WA0006

  5. När alla pappersformar sitter uppe, är det dags att spika (eller borra/skruva om din vägg och tavlornas storlek kräver det). Spika där du markerat, rakt genom pappret och ta sedan bort pappersformarna.

  6. Nu är det bara att hänga upp tavlorna, de hamnar exakt där du vill ha dem!

  tavelvagg-snygg

  Vill du ha fler smarta tips? Gilla Fixat på Facebook så får du dem direkt i ditt flöde. 

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  LÄS MER FRÅN FIXAT

  Till toppen