Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Fixat 2 februari 2022

Så tar du hand om din fina ylletröja

Bra får tvättar sig självt. Tänk på det när du ska ta hand om din finaste ulltröja.

 Har du stickat tröjorna vill du att de ska räcka länge.
Har du stickat tröjorna vill du att de ska räcka länge. FOTO: TT

Det är inne nu att sticka vackra oktröjor i ren ull med fina, färgglada mönster. Efter ett sådant stickäventyr blir tröjan en dyrgrip att vårda.

Rent ullgarn som inte behandlats på något sätt kräver speciell tvätt och vård. Som tur är innebär det mindre arbete och färre hårda medel än för andra kläder.

Läs också: Sticka tröjan från Wåhlstedts ullspinneri

Luftig tvätt

 Fuktig luft gör ullen renare och den doftar gott.
Fuktig luft gör ullen renare och den doftar gott. FOTO: istock

Ett får som går utomhus har oftast en hyfsat ren ull. Det beror på ullens självrensande förmåga. När ullen utsätts för fuktig luft stöter fettet i ullen bort smuts från fibrerna.

Därför är det bättre att vädra än att tvätta. Häng ut i friska luften eller i badrummet efter duschen och ta hand om fläckar försiktigt.

Då räcker det oftast med en tvätt om året, innan plagget läggs undan för sommaren.

Tvätten görs helst för hand i ljummet vatten. I maskin kan ett speciellt ullprogram fungera men inte fintvätten, den är alldeles för vildsint.

Därför ska du inte använda enzymer

 Lägg ner och låt plagget vila först så lossnar mycket av smutsen.
Lägg ner och låt plagget vila först så lossnar mycket av smutsen. FOTO: TT

Välj ett tvättmedel anpassat för ull, till exempel tvålflingor. Andra medel kan innehålla enzymer som bryter ner proteiner i fläckar, protein är just vad ullen är gjord av.

Använd ljummet vatten hela tiden. Krama försiktigt och hissa lite upp och ner. Vrid eller gnugga aldrig. Skölj ordentligt, gärna i tre vatten.

Krama försiktigt ur vattnet efteråt. Lägg sedan det fuktiga plagget på en badhandduk, rulla ihop och pressa ur mer vatten.

Sedan kan tröjan läggas luftigt för plantorkning, till exempel på en torkställning med en torr handduk under. Passa på att forma det medan fukten är kvar.

När tröjan läggs på vinterförvaring lägg något med som doftar för att hålla ohyra borta. En bit cederträ, några kvistar skvattram eller ett kaffefilter med lavendelolja på blir perfekt.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen