Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 15 februari 2017

Färga ull giftfritt med skafferifynd

Skafferiet är fullt av färg. Testa att färga ull och garn med grönsaker, kaffe och kryddor. Här får du sex smarta recept att börja med.

Satsa på ull. Det går att färga bomull och linne också men det krävs en helt annan förbehandling av garnet och resultatet blir mindre hållbart än med ull. Experimentera gärna med allt som du vet ger kläderna svårbehandlade fläckar. En bra grundregel är att väga det man vill färga och sedan koka ett färgbad med lika mycket växtdelar som garn.

Ull som fått fin färg med hjälp av fynd från skafferiet. Foto: Roger Olsson
Foto: Roger Olsson

Färga ull – så gör du

För att ullen ska ta åt sig färgen behöver den betas. Börja med att tvätta ullen eller garnet försiktigt i ljummet vatten med tvåltvättmedel. Skölj ordentligt. Blanda sedan ett betbad av vatten och alun. Väg garnet torrt och mät upp alun till en tiondel av garnets vikt.

Blanda alun med vatten i en rostfri gryta, fukta garnet och lägg ner i grytan. Låt allt puttra försiktigt i en timme. Låt badet svalna, ta upp garnet och torka. Nu är garnet klart för färgning. När garnet är förberett läggs det i svalt färgbad och får sjuda försiktigt en timme.

Ta upp och låt torka en stund innan garnet sköljs.
Resultatet kan överraska men låt garnet ligga ett tag innan du ser det som färdigt. Vissa matvaror, till exempel blåbär och fläder, ger vackra färger först som sedan snabbt bleknar till gråbrunt.

avokado

1. Färga rosa och brunt av avokado

Med avokade i grytan kan det bli överraskningar. Garnet kan bli allt från milt ljusbrunt till brunrosa. Skär kärnorna och skal i mindre bitar och koka ett riktigt starkt färgbad. Låt gärna badet stå och dra riktigt länge. Det går åt mycket. Ett bra tips är att samla skal och kärnor i frysen.

lök

2. Brinnande brandgult av löken

Skal från gul lök är en riktig färgbomb. Varje bad går att använda flera gånger. Första badet ger en brandgul färg, följande bad ljusare gult.

rödkål

3. Silvergrått av rödkålen

Bli inte för glad i början. Ett starkt färgbad av rödkål kan ge starkt blått eller lila men färgen bleknar ofta med tiden. Resultatet blir ändå vackert, en mjukt silvergrå nyans.

kaffesump

4. Brungult av kaffesump

Spara kaffesump och koka ett riktigt starkt kaffe på det. Färgbadet ger garn en fin brungul färg.

gurkmeja

5. Gula, gula gurkmejan

Kryddan gurkmeja ger en glatt gul färg. Det är en av de mest tacksamma köksfärgerna, även om resultatet kan blekna lite med tiden. Blanda färgbadet med 10 gram gurkmeja per liter vatten.

rödbetor

6. Rött av betor

Färgämnet i rödbetan är svårflörtat. Ugnsbaka ett halvt kilo rödbetor mjuka. Skär i bitar och lägg i en rostfri gryta med vatten och en matsked alun. Lägg i ett kilo garn, värm utan att koka. Låt stå i fyra dagar. Se upp med temperaturen. Om badet kokas kan garnet bli brunt i stället för rött.

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen