Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Fixat 23 mars 2022

Snabbsy ett vackert lapptäcke

Leta i lapplådan, fynda på loppis, köp en bit nytt tyg. Det är blandningen av färger och mönster som gör ditt täcke personligt.

KAMPANJ: Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se

 Härligt att kura i när det är kallt, men också en vacker inredningsdetalj. Mixa favoritfärgerna så att täcket passar perfekt just hemma hos dig.
Härligt att kura i när det är kallt, men också en vacker inredningsdetalj. Mixa favoritfärgerna så att täcket passar perfekt just hemma hos dig. FOTO: Tommy Durath

Mått och material

Storlek: 140 x 220 cm

Sömsmån: 1,5 cm sömsmån inkluderad om inget annat anges.

Material: Sy täcket av tyg som tvättats, för att undvika krympning. Blanda gärna både linne och bomull.

Eftersom det är så stora rutor och bred sömsmån, kan du med fördel använda lakansväv och gardintyger, istället för de tunna bomullstygerna som speciellt är avsedda för lappteknik.

Lappverk – 60 st rutor med måtten 23 x 23 cm.

Ytterkant – A = 2 st remsor 11,5 x 220 cm och B = 2 st remsor 11,5 x 140 cm

Foder – bomullstyg 140 x 220 cm, t ex underlakan i lämplig färg

Kantband – skarvad remsa av tunt bomullstyg, 10 cm x 8 meter

Vaddering – 140 x 200 cm

TIPS!

 Ett lapptäcke behöver inte bestå av pyttesmå lappar i komplicerade mönster. Tvärtom faktiskt! Den allra enklaste ruta i rejält tilltagna mått sammanfogas till ett täcke med rätta charmen.
Ett lapptäcke behöver inte bestå av pyttesmå lappar i komplicerade mönster. Tvärtom faktiskt! Den allra enklaste ruta i rejält tilltagna mått sammanfogas till ett täcke med rätta charmen. FOTO: Tommy Durath

Tjock elastonvadd gör täcket fluffigt, men också skrymmande och svårt att kvilta på maskin.

Använder du lakansväv och gardintyger till både foder och lappar, så behöver du inte ha så tjock vaddering i täcket för att det ska få tyngd och vara varmt ändå.

Du kan till och med strunta i vaddering om det främst används som pläd eller välja riktigt tunn fibervaddering, en fleecefilt. Vanligt madrasskydd från exempelvis Ikea är också ett prisvärt alternativ.

Läs också: Virka en filt av mormorsrutor

Så syr du lapptäcke

 Förr var lapptäcken just ett sätt att ta tillvara och återanvända. Inget fick förspillas. Idag kanske vi kan unna oss lyxen att köpa nya tyger – men att besöka loppis på jakt efter sömnadsmaterial gör det billigt.
Förr var lapptäcken just ett sätt att ta tillvara och återanvända. Inget fick förspillas. Idag kanske vi kan unna oss lyxen att köpa nya tyger – men att besöka loppis på jakt efter sömnadsmaterial gör det billigt. FOTO: Tommy Durath

1. Det är den charmiga blandningen av olikmönstrade tyger som gör täcket effektfullt, även om det är ganska enkelt i utförandet.

Mönster och färger ska vara samstämda, men blandas sedan huller om buller. Klipp därför rutor av minst 7-8 olika tyger, gärna fler ännu fler än så. Leta i lapplådan – har du en tygbit som bara räcker till 3-4 rutor eller kanske bara en enda ruta, så räcker det också och bidrar till charmen.

Lägg sedan ut alla dina 60 rutor på golvet i 6 rader med 10 rutor. Blanda runt de olikmönstrade rutorna tills du är nöjd med helheten.

2. Sy ihop rutorna, rätsida mot rätsida, i rader, till 6 långa remsor med 10 rutor var. Pressa isär sömsmånerna. Sy därefter ihop remsorna med varandra, rätsida mot rätsida. Pressa åter isär sömsmånerna.

 Rutorna sys ihop till remsor.
Rutorna sys ihop till remsor. FOTO: Tommy Durath
 Ramen sys på och hörnet ansas.
Ramen sys på och hörnet ansas. FOTO: Tommy Durath

3. Sy en ram runtom rutverket med ytterkanterna. Sy först fast ytterkant ”A” utmed rutverkets långsida. Pressa sömsmånerna mot ytterkantens avigsida. Sy därefter fast ytterkanterna ”B” utmed kortsidorna. Pressa sömsmånerna mot ytterkantens aviga.

4. Lägg ut fodret på en plan arbetsyta, med avigsidan upp. Lägg vadden ovanpå och slutligen lapptäckets framsida överst, med avigsidan ner.

Nåla ihop all tre lagren. Tråckla hela täcket omsorgsfullt kors och tvärs, så att täcket håller ihop. Tråckla med extra stark sytråd och lång nål. Du kan sy långa tråckelstygn, 3-5 cm över täckets stora ytor och lite kortare utmed täckets ytterkanter.

5. Sy trestegs-sicksack utmed lapptäckets ytterkant så att alla lagren av tyg och vadd håller ihop. Klipp kanten ren från överflödigt tyg och vadd. Quilta täcket genom att sy stickningar/raksöm med extra stark tråd, stygnlängd 4.

Sy först en söm runt hela rutverket av lappar, längs med sömmen till ytterkanten. Sy sedan utmed sömmarna mellan rutorna. Du kan välja mellan att sy en stickning mitt i sömmen mellan rutorna eller som på vårt täcke – vid sidan om själva sömmen, med pressarfotens bredd som avstånd.

6. Kantband: Den långa, skarvade remsan av tunt bomullstyg viks dubbel utmed längden, avigsidor ihop. Pressa. Sy fast remsan utmed täckets ytterkant. Remsan sys mot täckets baksida och remsans klippta kanter ska följa täckets ytterkant. Sy med 1,5 cm sömsmån.

A. För att svänga kantbandet vid täckets hörn, klipp ett jack i sömsmånen ända in till sömmen.

B. Klipp bort sömsmånen diagonalt över täckets hörn.

7. Pressa kantbandet runt täckets kant, mot täckets framsida. Sy fast kantbandet med en stickning tätt intill kantbandets ytterkant.

Vill du ha mer inspiration? Prenumerera på Land

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen