Snickra en klassisk trädgårdsbänk
En charmig gammal trädgårdsbänk på loppis? Hittar du en, så kan den bli dyr – trots att den kan vara både sned och halvmurken.
Fuska lite fint istället och snickra en egen bänk som ser nästan antik ut.
KAMPANJ:Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se
Gammalt rivningsvirke, väderbitna plankor eller överblivet virke från något annat bygge kan funka fint för den som vill prova på att snickra ihop en liten bänk till trädgården.
Ta vad du har och anpassa din bänk därefter. Här får man inte vara överdrivet petig, för ser den färdiga bänken allt för perfekt ut, kommer den ju inte att se gammal ut.
Här anges ungefärliga mått, som du sedan kan anpassa för att det ska pasa det virke du har tillgång till.
Förr använde man mest spik, men skruv ger mer stabilitet. Använder du trallskruv (56-75 mm långa) med små skallar, sjunker de in i träet och märks inte så mycket.
Bänkens delar
A – Gavel: 2 st, görs ca 20-25 cm bred och 45 cm hög. Virket bör vara minst 28 mm tjockt. Gaveln kan göras av två ihoplagda brädor för att få ihop tillräcklig bredd.
B – Sittslå: 2 st, ca 10 cm bred och 100-150 cm lång. Virkesdimension 18-22 mm.
C – Tvärslå: 1 st, ca 7 cm bred och lika lång som B. Virkesdimension 35-45 mm.
D – Fötter: 2 st, ca 5 cm breda och 10 cm längre än gavelns (A) bredd. Virkesdimension 28-35 mm.
E – Sits: 5 cm bredare än gaveln (A) och 30 cm längre än sitsslån (B). Sitsen kan göras av flera ihoplagda brädor för att få ihop en lämplig bredd.
Så bygger du trädgårdsbänken
1. Såga urtag i gavlarna, som bilden visar, för att ge plats för sitsslån (B) och tvärslån (C).
2. Sitsslåarnas nedre långsida kan sågas på mitten, i en enkel dekor. Du kan rita en egen mönstermall – klipp en remsa med brädans mått. Vik remsan dubbel på mitten och skissa upp ditt mönster. Gör det inte alltför avancerat, utan tänk att det ska gå att såga med en sticksåg. Klipp ut mallen och rita upp på dina sitsslåar. Såga ut.
3. Skruva fast sitsslåarna på var sida om gavlarna. Fäst tvärslån i urjackningen längs med gavelns nedrekant.
4. Fasa av kanterna på fötterna genom att snedsåga övre kanten längs med fötternas kortsidor. Det ger ett nättare intryck. Skruva fast fötterna mot ändträet på gavlarnas nedre kant.
5. För att bänken se lite trivsamt ”hemsnickrad” och robust ut, fasas alla skarpa kanter av ned hjälp av en morakniv. Det blir lite ojämnt och det är själva poängen, för det bidrar till det mer åldrade intrycket. Slippapper bör bara användas om virket är spetigt och strävt.
6. Måla/lasera sittbänken eller olja in den med en färgsatt olja.
Klassiska kulörer för en ”gammal” bänk
Inget ser gammalt ut om virket lyser färskt ljusgult. Här får du några fägtips för en utemöbel som ska se gammaldags ut.
Vitriolgrått: Att pensla en trären yta med järnvitriol är ett sätt att få bänken att se åldrat grå ut. Nu finns också snabbare sätt med grå lasyrfärger i samma kulör.
Herrgårdsgul: Den klassiska, gula husfärgen är starkt gul på håll. Nära ser man att den är en ockragul, inte postlådeskrikig. Numret är NCS 2242-Y19R.
Engelsk röd: Den klassiska röda kulören är en riktig klassiker. Lite som en mörk faluröd men utan pulverkladdet. Kolla färgkartan på nummer NCS 4550-Y80R.
Grön umbra: Den är mörkt och dovt grågrön och smälter in fint i grönskan. Numret är NCS 8010-G90Y.
Dalablå: Kallas ofta allmogeblå och används ofta på ytterdörrar och runt fönster på äldre hus. Färgnummer NCS 5020-R90B.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.