Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 29 april 2016

Snyggaste hyllan gör du själv av plankor och skärp

Skärp och brädor är i princip allt du behöver till den här toppenfina hyllan som passar utmärkt till dina allra finaste saker!

Bild 1/2
Bild 2/2

Du behöver: 

 • 2 plankor, såga upp så att de blir lika långa, plankorna på bilden är ca 13 x 76 cm.
 • 2-4 långa läderskärp
 • nubb eller småspik
 • hammare
 • tumstock eller måttband
 • penna
 • spik eller skruv att hänga upp hyllan med
 • Gör så här:

  1. Mät och märk ut ungefär 5 centimeter på varje sida av plankorna, där du vill att skärpet ska löpa.

  2. Knäpp skärpen så att du har två identiska hällor, med en omkrets på ungefär 150 cm, beroende på hur breda dina brädor är. Du kommer kanske bli tvungen att göra nya hål i skärpet, använd förslagsvis spik och hammare på oömt underlag. Lägg sedan in en av plankorna i hällorna (bottenhyllan) och placera skärpen vid dina markeringar. Flytta själva bältesspännena dit du vill ha dem, se till att de inte hamnar där du ska fästa hyllorna, alltså inte i botten eller 25 centimeter från den första hyllan.

  3. När du justerat bälteshällorna, håll det första bandet på plats medan du vänder på plankan och spikar fast tre spikar/nubb på undersidan. Se till att bältet hamnar längs din markering. Upprepa på den andra sidan.

  4. Vänd på brädan och nita fast skärphällorna på kanten på brädans framsida också.

  5. Placera nu den andra plankan i hällorna, ungefär 25 centimeter ovanför den första. Se till att hällorna löper längs dina markeringar på sidorna och se till att plankan hamnar exakt lika högt på båda sidorna och att bältet är spänt. Spika båda hällorna på plankans sida.

  6. Vänd på hela hyllan, mät och justera så att hyllplanet hamnar på exakt samma höjd ovanför den första hyllan på den här sidan också (var noggrann annars blir hyllplanet snett). Slå i en spik på varje sida.

  7. Dina hyllplan sitter nu fast i skärphällorna. Dra i hällorna och se till att de är lika långa, justera annars genom att göra ett nytt hål i bältet.

  8. Nu är hyllan klar att sättas upp på väggen! Anpassa upphängningen efter vilken slags vägg du har, använd längre skruvar eller skruv med plugg. Glöm inte vattenpass så att din hylla hänger rakt!

  Läs mer om

  LÄS MER FRÅN FIXAT

  Till toppen