Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 1 april 2016

Snyggaste mattan virkar du själv

Har du svårt att hitta den perfekta mattan? Virka en själv av gammalt tyg!

Bild 1/2
Bild 2/2

Att virka med tyg går snabbt och kan göra ditt hem mer ombonat och mysigt. Kanske har du gamla stuvbitar liggande hemma eller trasiga klädesplagg som du kan använda, håll annars utkik på loppis efter färdigklippta mattrasor.

Det är snyggast med klippta remsor, att riva går mycket snabbare, men då får också tyget en riven och lite frissig kant, vilket kan göra att mattan ser ganska luddig ut. Vilken virknål du ska ha beror lite på hur tjocka dina tygremsor är och vad det är för slags tyg, så prova dig fram. Gör dina remsor cirka en centimeter tjocka och använd en grov virknål, minst 7 mm.

Foto: Matilda Ekström

Börja virka genom att göra fem luftmaskor och slut dem till en ring med en smygmaska. Fortsätt sedan med fasta maskor. För att mattan ska ligga plant mot golvet måste du öka med några maskor varje varv.

Prova med jämna mellanrum att lägga den på golvet och se så att den ligger platt, om den mer tar formen av en skål, så har du inte ökat med tillräckligt många maskor. Om den däremot blir som en volang, har du ökat för mycket!

Gilla Fixat på Facebook så får du fler tips som det här i ditt flöde.


Följ oss gärna på Instagram!

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen